"Vanhat tavat eivät enää toimineet" – Ohjat perheyrityksessä ottanut tytär on muokannut toimintaa, mutta tunnustaa: ilman isää ei tätä yritystä olisi

Alku ei ollut helppoa omistajan tyttärenä. Piti osoittaa, että minusta on johonkin. Alkuun en osallistunut päätöksentekoon. Pohdin välillä sitäkin, kannattaako jäädä, Meli Valo muistelee.

Kendallin asiakkaat voi jakaa kolmeen ryhmään: urakoitsijat, teollisuus ja kuluttajat, kertovat Meli Valo ja Ari Valtonen. Kuva: Juha Sinisalo

Vuosittain jaettavan tunnustuksen vanha nimi, Rauman Vuoden yrittäjä, sopisi hyvin lauantai-iltana palkittuun Kendalliin.Amerikkalaisia voiteluaineita maahan tuovan yrityksen perustaja Ari Valtonen on edelleen perhefirman pääomistaja. Vaimo Seija Valtonen ja kolme tytärtä ovat muut osakkaat.

– Olen halunnut säilyttää päätäntävallan yhtiöissä, kertoi Valtonen.

Kokonaisuuden muodostavat Kendall, sen sisaryhtiö Aritsol ja kiinteistöyhtiö, jonka tiloissa bisnestä Äyhönjärventiellä pyöritetään. Liikevaihto on kolmisen miljoonaa euroa.

Viisi vuotta sitten Valtonen jäi eläkkeelle ja siirtyi hallituksen puheenjohtajaksi. Tytär Meli Valo otti yrityksen johtaakseen.

Koruton vaihto

Valo on koulutukseltaan farmaseutti ja elintarviketieteiden maisteri. Hän oli muun muassa Pyhäjärvi-instituutin leivissä ennen kuin isä pyysi töihin Kendallille 15 vuotta sitten.

– Alku ei ollut helppoa omistajan tyttärenä. Piti osoittaa, että minusta on johonkin. Alkuun en osallistunut päätöksentekoon. Pohdin välillä sitäkin, kannattaako jäädä, Valo muistelee.

Siihen tuli muutos, kun toimitusjohtajan vastuu siirrettiin Valolle.

– Se oli koruton vaihto. Isä kysyi, otatko, vastasin okei ja sitten käteltiin.

"Ari on myyntimies"

Toimarina Valo kartoitti tilannetta. Hän huomasi, että maailma on muuttunut, joten yrityksenkin pitäisi muuttua.

– Vanhat tavat eivät enää toimineet parhaalla tavalla. Organisaatiota rukattiin, myyntiä kehitettiin ja verkkokauppa avattiin kuluttaja-asiakkaille.

– Ilman Aria tätä yritystä ei olisi. Hän on kovalla työllä rakentanut vahvan perustan. Johtajana olen kuitenkin hyvin erilainen kuin isä. Ari on myyntimies. Minä kirkastan toiminta-ajatusta yhteisten arvojen pohjalta, kuvaa Valo rooliaan.

"Samaa kuraa kaikki"

Valtonen on ylpeä Kendallin vuosikymmeniä pitkistä asiakassuhteista, joista mainitsi esimerkkeinä UPM:n, Konsbergin ja Veljekset Mäkitalon.

Jenkkijätti Phillips 66:n tuotteiden pienellä maahantuojalla oli aluksi kova työ todistella, että voiteluaineilla on eroja.

– Monet ajattelivat, että samaa kuraa ne kaikki on. Todistelin, että laadulla on väliä, ja paremmasta kannattaa maksaa vähän enemmän. Voiteluaineen tehtävä on saada kitka mahdollisimman pieneksi. Se säästää energiaa ja huoltokustannuksia, selitti Valtonen.

Tämä on tiivistetty Kendallin mainoslauseeseen: Jos kone saisi valita.

Vaikeat lamavuodet

Valtosen yrittäjätaipaleen vaikein vaihe oli 1990-luvun lama, kun työpöydällä oli pino laskuja ja piti miettiä missä järjestyksessä niitä voisi maksaa. Dollarin kurssimuutokset ja Suomen devalvaatiot tuottivat murheita.

– Jokainen silloin yrittäjänä toiminut tietää, mistä puhun, sanoi Valtonen.

Korona-aika on koetellut Kendalliakin. Öljyjalosteiden hinta on noussut useamman kerran ja taala vahvistunut euroon verrattuna.

– Suurin vaikutus on silti pandemian ja poikkeuksellisen maailmantilanteen aiheuttama epävarmuus asiakkaissa. On tilattu yksi tynnyri entisen kahden sijaan. Korjausvelkaa on jo kertynyt, kertoi Valo.

Venäjän sota Ukrainassa ylläpitää epävarmuutta markkinoilla.

Valtonen ja Valo luottavat siihen, että Kendallilla on hyvät mahdollisuudet kasvattaa ja laajentaa bisnestään. Nykytasolla Rauman satamaan tulee Kendallille muutama kontti tavaraa Suomeen levitettäväksi kuukaudessa.

Antti Simula: Suuri haaste löytää jatkajia

Rauman Yrittäjien puheenjohtaja Antti Simula mainitsi, että yksi peruste Kendallin valinnalle oli yrityksen pitkäjänteinen toiminta ja onnistunut sukupolven vaihdos.

– Meillä on suuri haaste löytää jatkajia hyville yrityksille. Tämä on minulle ihan sydämen asia. Ja pitäisi olla muillekin, sanoi Simula.

Suomessa on paljon Ari Valtosen kaltaisia yrittäjiä, jotka vuosikymmenten työuran tehneinä haluavat siirtyä eläkkeelle – ja löytää yritykselleen jatkajan, joka pitää elämäntyöstä hyvää huolta.

Kendallin tapauksessa jatkaja löytyi läheltä. On kansallisesti iso kysymys, että uusia yrittäjiä löytyy myös perheen ja yrityksen ulkopuolelta. Niin pidetään työpaikkoja kotimaassa ja palvelut pyörimässä.

Rauman Yrittäjät -säätiön toimitusjohtaja Timo Frimodig paljasti, että valintaa tehtäessä mietittiin, onko oikein palkita öljyalalla toimiva yritys.

– Voiteluaineita tarvitsevat sähköautotkin, Frimodig huomautti.

Yrittäjät ja säätiö valitsevat Vuoden yrityksen vuorotellen palvelu- ja teollisuusyritysten joukosta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut