Vanhentunut lääke on ongelmajätettä

Käyttämättä jääneet ja vanhentuneet lääkkeet ovat ongelmajätettä. Lääkkeen vanhentuessa sen teho heikkenee eikä käyttö ole enää turvallista. Raumalaisiin apteekkeihin palautetaan vanhentuneita lääkkeitä lähes päivittäin.


Lääkekaapin sisältö on hyvä käydä läpi muutaman kerran vuodessa. Kaapista kannattaa tuolloin siivota pois vanhentuneiden lääkkeiden lisäksi myös käyttämättä jääneet reseptilääkkeet. Apteekit ottavat vanhentuneet lääkkeet vastaan veloituksetta, joten viemäriin niitä ei kannata heittää.


– Vaikka kyse olisikin vain muutamasta pilleristä, ei niitä kannata heittää sekajätteisiin tai huuhtoo viemäriin, muistuttaa Tarvainen.


Kun ongelmajätettä joutuu luontoon, viemäriin tai sekajätteen mukana kaatopaikalle, ne leviävät luonnon kiertokulkuun. Kotona käyttämättömäksi jääneet ja vanhentuneet lääkkeet saattavat aiheuttaa vaaraa sekä lapsille että kotieläimille.


Vanhentunutta lääkettä ei pidä käyttää. Vanhentuneen lääkkeen teho voi heiketä tai sen vaikutustapa voi muuttua. Tuotteeseen voi tulla myös kosmeettisia haittoja. Joskus lääke voi vanhetessaan muuttua jopa myrkylliseksi.