Vanhoista kännyköistä voi saada hyvän hinnan

Vanhat ensimmäisen sukupolven matkapuhelimet ovat tällä hetkellä keräilijöiden mieleen. Suomalaisissa nettihuutokaupoissa harvinaisimmat mallit ovat vaihtaneet omistajaa yli sadan euron hintaan.

Raumalainen puhelinharrastaja, Rauman Puhelinmuseota ylläpitävä Erkki Tammiaho on seurannut viime aikoina retropuhelinten suosiota hieman huvittuneenakin.

– Minullakin näitä puhelimia on vaikka kuinka, jossain laatikoiden pohjilla niitä on.

– Jo muutama vuosi sitten huomasin, että etenkin harvinaisempien Nokia-mallien kuten 8850 ”zipon” ja 8110 ”banaanin” hinnat alkoivat nousta.

Tammiaho muistaa hyvin ensimmäisten matkapuhelinten saapumisen markkinoille.

Mobira Cityman oli tiiliskiven kokoinen laite, maksoi yli kaksikymmentätuhatta markkaa ja sen omistaja myös näytti toiminnallaan laitteen arvon.

– Se oli todellinen juppikoriste. Olen syyllistynyt puhelimen esittelyyn itsekin. Lähdimme lappiin lomalle, otin töistä Citymanin ja nostin sitä jokaisessa kahvilassa aina pöydälle. Mökillä se oli ikkunan vieressä, jotta ohikulkijat sen näkisivät.

Puhelimet ovat arkipäiväistyneet, mutta vanhemmat mallit ovat taas kohonneet statussymboleiksi. Muutamat ulkomaiset yritysjohtajat luottavat vanhaan puhelimeen, koska eivät halua olla koko ajan sähköpostin tavoitettavissa.

– Moni käyttäisi vanhoja puhelimia vieläkin, mutta akkuja ei saa mistään. Kysyin vuonna 2010 Porista akkua silloin viisi vuotta vanhaan kommunikaattoriini. Niin vanhoihin malleihin ei kuulemma enää akkuja hyllyssä ollut, Tammiaho sanoo.

Lue lisää maanantain Länsi-Suomesta.