Vanhojen talojen sisätilojen restaurointi kiinnostaa aiempaa enemmän

Vanhan Rauman perinnekorjausmessuilla luennoidaan muun muassa restauroinnin perinteistä ja arvoista sekä savirakentamisesta.

Vanhan Rauman perinnekorjausmessut järjestetään viidennen kerran Vanhan Rauman korjausrakentamiskeskus Tammelassa lauantaina 15. elokuuta kello 10–16.Alun perin sosiaalisesta tarpeesta syntynyt tapahtuma on kerännyt korjausrakentamisesta kiinnostuneita ihmisiä Tammelan pihalle niin Raumalta kuin muualta Suomesta.– Raumalla on aika paljon perinnekorjausosaajia, ja kokemukset ovat menneet aina suullisena tietona ihmiseltä toiselle. Tällainen tapahtuma helpottaa niin yrityksiä osaamisen esilletuomisessa kuin kiinteistönomistajien mahdollisuuksia löytää oikeat osaajat, Rauman kaupungin kaavoitusarkkitehdit Mervi Tammi ja Henri Raitio kertovat.

Luentoja nyt kaksin kappalein

Tämän hetken koronatilanne on pidentänyt tapahtuman kestoa. 

Sen lisäksi suosittuja luentoja on tällä kertaa kaksin kappalein, jotta turvaetäisyydet saadaan säilytettyä luentotilassa.

– Korona-aikana pitää rajoittaa sitä, kuinka moni niitä pääsee kuuntelemaan. Sen vuoksi luennot järjestetään nyt kahteen kertaan. Aikaisemmin kaikki eivät ole mahtuneet edes luennoille, Tammi kertoo.

Puolen tunnin mittaisilla luennoilla Restart Oy:n yrittäjä Lauri Leppänen luennoi aiheesta perinteet ja arvot restaurointityömaalla, tapettitehdas Pihlgren & Ritola esitelmöi rotaatiopainotekniikasta ja tapetoinnista, Teuvo Ranki kertoo savirakentamisen historiasta sekä Timo Tuomola rakennuksen ja paikan merkityksestä.

– Savirakentaminen on ollut selvästi vähemmän esillä Vanhassa Raumassa kuin muualla Suomessa. Sitäkin puolta on hyvä tuoda messuilla esille, Raitio sanoo.

Sisätilat halutaan saada entiseen loistoonsa

Luentojen ja näytteilleasettajien lisäksi Vanhan Rauman kaavoitusarkkitehdit ja korjausneuvojat Tammi ja Raitio ovat tavattavissa messuilla. He hoitavat tällä hetkellä myös maailmanperintökoordinaattorin tehtäviä.

Henri Raition mukaan rakennusten julkisivut ovat aina kiinnostava aihe, mutta katseet ovat entisestään kääntyneet restauroinnissa sisätiloihin.

– Yhä enemmän on tiedon tarvetta sisätilojen korjaamisesta. Historiallisia tapetteja, valaistuksia, väliovien ja uunien kunnostamista sekä muiden vanhojen materiaalien restaurointeja.

Trendi on Raition mukaan erittäin hyvä, että Vanhan Rauman ilme ja henki säilyy ja vahvistuu myös sisätiloissa.

– Toki se työllistää paljon, miten jokaisen erilaisia ajatuksia ja mieltymyksiä yhteensovitetaan perinteiseen korjaustyyliin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut