Vankilapako on yleensä äkillinen päähänpisto

Viikko sitten maanantaina Köyliön vankilasta kiipesi aidan yli kaksi vankia. Pakomatka ei pitkälle edennyt, sillä toinen vanki juostiin kiinni ja toinen yhytettiin hieman myöhemmin autolla.

Viime lokakuussa kaksi väkivaltarikoksesta tuomittua vankia huomattiin kadonneeksi työmaalle siirtymisen yhteydessä tehdyssä tarkastuksessa ja toukokuussa ikkunan kautta paennut miesvanki karkasi ulkona odottaneella pakoautolla.

Köyliön vankilan arjessa muut asiat ovat karkaamisia päällimmäisenä mielessä, mutta kun pako vankilasta tapahtuu, on se henkilökunnalle pohdinnan paikka.

– Silloin käydään läpi muun muassa, onko tilanteessa toimittu oikein ja onko arviointikeskus sijoittanut meille oikeanlaisen vangin, Köyliön vankilan vakinaista apulaisjohtajaa vuorotteluvapaalla sijaistava Pekka Huhtamaa kertoo.

Köyliön vankila on toiminut kevyesti suljettuna vankilana vuoden 2012 lokakuusta alkaen, ja tällä hetkellä siellä on noin 80 vankia.

Avovankilaa on muutostöiden yhteydessä tehostettu aitauksilla ja teknisiä valvontamenetelmiä on lisätty. Yhtään vankia ei ole parhaillaan etsintäkuulutettu karkaamisen vuoksi.

– Suomen säilytysvarmin vankila Köyliön osasto ei ole, sillä joistain suljetuista vankiloista ei ole karattu koskaan. Köyliössäkin paot ovat vähentyneet suljetuksi muuttumisen jälkeen, Huhtamaa kertoo.