Vapaaehtoisia kiintiöpakolaisten tukihenkilöiksi

Lauantaina Raumalla Suomen Punaisen Ristin Tulijan ystävänä ja tukena -kurssille osallistui viisitoista vapaaehtoista. He ovat ilmoittautuneet olevansa tarvittaessa käytettävissä, jos kiintiöpakolaiset kaipaavat ystävää ja tukea Suomeen kotiutuessaan.

– Olemme positiivisesti yllättyneitä vapaaehtoisten määrästä. Viidellätoista ihmisellä on toimintaa erittäin hyvä pyörittää, SPR:n Satakunnan piirin monikulttuurisuuskouluttajat Jaana Mäki ja Szilvia Simon-Nagy toteavat.

SPR:n vapaaehtoiset ovat tarvittaessa pakolaisten arkisissa askareissa apuna. Tällaisia avustusta kaipaavia tilanteita voivat olla esimerkiksi kaupassa tai perhekerhossa käynti.

– Se on ihan vapaaehtoisista kiinni, mitä he haluavat tehdä. On mielenkiintoista nähdä, millaisia ideoita Raumalla saadaan, Mäki kertoo.

Kolmen Raumalle lokakuun aikana asettuvan syyrialaispakolaisperheen arjessa vapaaehtoiset eivät Rauman kaupungin aikuis- ja perhetyön päällikön Saila Hohtarin heti tule näkymään.

– Alussa aikaa heillä menee varmasti paljon sosiaaliohjaajien kanssa viranomaisasioiden hoitamiseen, mutta mitä pidemmälle kotiutuminen etenee niin sitä tärkeämmäksi vapaaehtoisten merkitys korostuu.

Monikulttuurisuuskouluttajat Mäki ja Simon-Nagy ovat toimineet vapaaehtoisina tukihenkilöinä kahden vuoden ajan. Heidän mukaansa alkuaikoina moni asia askarrutti.

– Täällä kurssillakin jännitettiin hieman kielitaidon osalta. Voimme sanoa, että sama asia jännittää tänne muuttavia, Mäki sanoo.

– Tarkoitus on pitää myös tukihenkilöiden kesken säännöllisiä tapaamisia. Vertaistuki on tärkeää, jotta saa vastauksia tekeekö asioita oikein tai mitä tietyissä tilanteissa pitäisi toimia, Simon-Nagy kertoo.

Hänen mukaansa omaan tuettavaan perheeseen muodostuu nopeasti tärkeä side. Vapaaehtoinen saa myös toiminnasta erittäin paljon.

– Huomasin nopeasti, miten tärkeää ja terapeuttista toiminnasta tuli minullekin.