Vapaaehtoisten meripelastajien päivystyskausi alkamassa

Vapaaehtoisten meripelastajien päivystyskausi on alkanut. Lähes kaikki eteläisen ja keskisen Suomen pelastusalukset ovat jo hälytysvalmiudessa ja myös pohjoisessa alukset lasketaan vesille toukokuun aikana. 

Pelastusalukset päivystävät alle puolen tunnin hälytysvalmiudessa 24 tuntia vuorokaudessa koko avovesikauden ajan. Viikonloppuisin ja loma-aikoina päivystäjät ovat yleensä liikkeellä tai välittömässä lähtövalmiudessa.

Juhannuksen Operaatio Meritähti tuo kerralla vesille koko Meripelastusseuran kaluston. Kaikkiaan vesilläliikkujien turvana toimii 150 pelastusalusta ja lähes 2 000 vapaaehtoista meripelastajaa rannikolla ja sisävesillä Hankoniemeltä Inarinjärvelle.

Viime vuonna Meripelastusseuran miehistöt lähtivät hälytystehtävään 1464 kertaa. Apua sai 3160 ihmistä ja 1235 alusta. Todennäköisesti varmalta menehtymiseltä pelastettiin 34 ihmistä.

Rauman Meripelastusyhdistys ry on toiminut vuodesta 1953 palo- ja pelastusviranomaisten tukena Rauman merialueella. Etsintä, pelastus ja palontorjuntatehtävien lisäksi toimintaan kuuluvat sairaankuljetukset sekä saattotehtävät veneilykilpailuissa ja tapahtumissa kuten myös näytökset ja esiintymiset veneily- ja rantatapahtumissa.
Yhdistyksen toimintaa rahoitetaan pääosin lahjoitus- ja jäsenmaksuvaroin. Henkilöjäseniä on noin 1000. Jäsenet edustavat kaikenkattavaa kirjoa ammattikunnista.