Vapepan tarve korostuu pelastustehtävien määrän kasvaessa

Rauman seudulla toimiva Vapaaehtoinen pelastuspalvelu on avustanut poliisia tositilanteessa noin joka toisena vuonna. Viime vuosina tehtävien määrä on kuitenkin ollut kasvussa.

- Vanhusten valvottu hoito vähenee, joten huonomuistisia omille teilleen lähteneitä ikäihmisiä on jouduttu etsimään enenevissä määrin, valmiushälyttäjä Eerikki Kivimäki kertoi.

Tämän vuoden puolella paikallinen Vapepa on ollut tositoimissa jo neljä kertaa. Tuorein tapaus oli raumalaisen kadonneen taksikuskin etsinnän avustaminen noin viidenkymmenen vapaaehtoisen voimin syyskuun puolivälissä.

Pelastusharjoitusten merkitystä ei voi liiaksi korostaa, vaikka välttämättömiä toimintaan osallistumiseksi ne eivät olekaan. Tosipaikan tullen harjoituksissa mieliin iskostuneet käytännöt ovat arvokkaita.

Käytännön harjoituksia

ennen tositilannetta

Ooperin urheilutalon maastossa vapaaehtoiset pääsivät harjoittelemaan pimeänä torstai-iltana tositilannetta varten. Heille oli luotu kuvitteellinen tilanne, jossa kakkostyypin diabetesta sairastavaa, yli 70-vuotiasta miestä ei ollut kuulunut kotiin metsäretkeltään. Pimeä ilta ja taivaalta tihkuttava sade loivat oman haasteensa etsimisoperaatioon. - Kilometrin tuntivauhti maastossa näissä olosuhteissa on jo kovaa kyytiä, Taisto Ketolainen luonnehti. Kodisjoelta kotoisin olevat Ritva ja Seppo Kulmala osallistuivat sadetta uhmaten Vapepan pelastusharjoitukseen nyt ensimmäistä kertaa.  -Märkään ja pimeään metsään on jo totuttu esimerkiksi Jukolassa, suunnistus- ja partiotaustaa omaava Ritva Kulmala kertoi. Myös Seppo Kulmalalle metsässä liikkuminen oli tuttua puuhaa metsästyskokemusten vuoksi.  -Vapepan toiminta on kiinnostanut meitä jo pitkään, joten kysyttäessä lähdimme mukaan harjoitukseen, asianmukaisesti kirkkailla otsalampuilla varustautunut kaksikko kertoi.