Vapise, kahden kilon siika: tässä on 29,55 kilon turska, joka nousi kertaheitolla ennätyskalarekisterin kärkeen

Ahvenanmaalla viime toukokuussa troolari Madonnan verkkoon jäänyt turska painoi itse asiassa vielä enemmän kuin 29,55 kiloa, sillä turska punnittiin vasta perattuna. Kuvat: Patrik Lundin/Ålands landskapsregering

Moni lukija saattaa muistaa internetin historiasta muinaisen viraali-ilmiön nimeltä kahden kilon siika. Kahden kalakaverin pilkkireissu kääntyi eräänlaiseksi Youtube-sensaatioksi sen spontaanien ilon ilmaisujen vuoksi: "tulukaa kahtoo"!

Tähän uutiseen lukija on kuitenkin tullut luultavasti katsomaan hieman eri painoluokassa painivaa merenelävää.

Kalatalouden Keskusliitto sen tiedotteensa otsikossa kertoo: "29,55 kg turska on nyt Suomen ennätyskalarekisterin suurin kala".

Totta se on. Ennätyspainoinen turska saatiin verkolla viime toukokuussa Luonnonvarakeskuksen ja Ahvenanmaan maakunnan hallituksen tutkimushankkeessa.

Vaaka sen osoittaa: 29,55 kiloa. Mikä mötkö!

Pituutta sillä oli 141 senttimetriä, ja painoakin todellisuudessa jonkin verran enemmän kuin mainitut 29,55 kiloa, sillä se punnittiin vasta perattuna.

Ennätyskalalautakunta on pitänyt uutta 2000-luvun ennätyskalojen listaa yli 20 vuotta. SE-listalla on 81 kalalajia ja kuusi rapulajia.

Kuluvan vuoden aikana listalle saatiin myös aivan uusi laji: Kaspianmereltä kotoisin oleva idänsieraintokko. 7,2-senttinen tokko ongittiin Virolahdella kesäkuussa.

Jokaisesta lajista on siis kirjattu sen oman ennätysyksilön paino, mutta mahtava turska on nyt koko rekisterin suurin kala.

Ennätyskaloihin voi tutustua Kalatalouden Keskusliiton ahven.net-verkkosivuilla.

Sieltä selviää myös, että mainittu kahden kilon siika – joka ei lopulta punnittuna tainnut edes olla aivan kaksikiloinen – oli sekin vielä aika kaukana Suomen ennätyssiiasta.

7,08-kiloinen siika napattiin nimittäin soutu-uistelemalla Syvälammesta Nummi-Pusulassa heinäkuussa 2000.