Väriterapiaa Eurajoelta ja syvällisiä pohdintoja Raumalta

Risto Keinonen ja Riitta Lehto-Toivanen ovat vanhoja taiteilijaseurakavereita. Tänä vuonna he ovat myös Poriginal gallerian juryn jäseniä.

Riitta Lehto-Toivanen ja Risto Keinonen jakavat saman galleriatilan Poriginalissa. Taiteilijat olivat mukana valitsemassa gallerian vuoden näyttelyt. Vuosi kuitenkin avataan juryn omalla näyttelyllä. Kuvan teos on Keinosen River of my life, näkymä Rauman kanalista.

Poriginal gallerian yläkerran näyttelyssä kohtaa kaksi pitkän linjan kuvataiteilijaa Rauman seudulta. Äkkiseltään vilkaistuna raumalaisen Risto Keinosen ja Eurajoen Saaren kylässä asuvan Riitta Lehto-Toivasen teoksilla ei ole paljon yhteistä: Lehto-Toivasen maalauksissa kesä pölähtää keskelle tammikuuta ja Keinosen hillityissä töissä sävyt ovat murrettuja, osin jopa synkkiä.

– Ei ole edes mietitty, olisiko meillä jotain yhteistä nimittäjää, Lehto-Toivanen miettii.

Heidän teoksiaan on nähty aiemmin samoissa näyttelyissä, sillä molemmat kuuluvat Rauman taiteilijaseuraan, Lehto-Toivanen myös taidegraafikoihin.

Vaan yhdistää heitä ainakin se, että kumpikin tekee taidetta pohtimatta aiheitaan etukäteen. Keinonenkin, jonka pelkistetyistä maalauksista voi saada myös toisenlaisen vaikutelman.

Taiteilija muistelee vanhoja ja kertoo syvästi ärsyyntyneensä sille kriitikolle, joka väitti, että hänen teoksensa ovat tarkan suunnitelmallisia.

– Yksikään teoksista ei valmistu ennakkosuunnitelman mukaan, vaan ne kasvavat tekemisen myötä lopulliseen muotoonsa.

Keinonen karsii ja pelkistää ja sanoo pyrkivänsä esteettisen kauniiseen lopputulokseen, mutta ei täydellisyyteen.

– Rosoa saa olla.

Maalauksen pinta saattaa pitää sisällään useita ohuita värikerroksia niin, että lopputulos on sävyltään utuinen.

– Maalaaminen lähtee horisontista ja väreistä, joista haen tunnelmaa, ja sanoma, jos sellainen on, muotoutuu vasta myöhemmin.

Taiteilijalla on sanottavaa

Keinosen maalauksilla on kyllä usein sanottavaa, joka kumpuaa ajankohtaisista tapahtumista. Meditterranea vuodelta 2019 muistuttaa pakolaistragediasta: lintuhäkin sisällä on lapsi yllään pelastusliivit.

Työ on ollut esilläkin Kankaanpään taidegalleriassa.

– Pakolaiskriisi ei ole ohi, vaikka se ei ole esillä mediassa.

Synkkä tunnelma on myös tuoreessa Plant-maalauksessa, jonka peikonlehdet on aseteltu vastakkain aivan kuten ihmisen keuhkot. Keinonen myöntää, että maalaus on koronateos.

Kap Verde -maalaus puolestaan kommentoi melankoliseen sävyyn orjakaupan keskuksena toimineen saaren historiaa. Kolmiosainen Kutsumaton viittaa sekin kansainvälisiin selkkauksiin.

Maalauksen punainen cessna on kuitenkin muisto viime kesän lennolta tyttären poikaystävän kanssa.

Toisaalta teoksissa ei Keinosen mukaan saa selittää liikaa, sillä se latistaa. Mutta jos voisi saisi katsojalta toivoa, niin syventymistä teostensa äärelle.

– Kun näihin uhraa niin hirvittävän paljon aikaa, tahtini on hidas, jopa tasaisen tappava, on tylyä, jos ihmiset vain vilkaisevat.

Poriginalin näyttelyyn valikoitui kymmenkunta uusinta teosta, joista vanhin on näkymä Rauman kanalista. Taiteilija seisoo itse sillalla.

Väripurkista reilulla otteella

Toisenlaiseen tunnelmaan vievät Riitta Lehto-Toivasen värikkäät maalaukset, jotka ovat taiteilijalle mielikuvituksellisia, sadunomaisia muistumia lapsuuden kesistä Lapijoen varrelta.

– Silloinhan paistoi aina aurinko, taiteilija hymyilee,

Lehto-Toivanen asuttaa puolisonsa kanssa 1700-luvulta peräisin olevaa tilaa. Joen äärellä hän viihtyy edelleen, soutaa siellä kesäisin ja inspiroituu kasvustosta ja eliöstöstä.

Hän halusi tuoda näyttelyyn nimenomaan niitä teoksia, joissa värejä ei ole säästelty. Maalaus-ten ohella Lehto-Toivanen tekee myös taidegrafiikkaa.

– Tämä aika vaatii auringonpaistetta ja iloa väreistä. Värit hoivaavat ja väri on valoa.

Runsaista maalauksista löytyy paletin kaikkia sävyjä ja suuria kuvioita.

Työskennellessään Lehto-Toivanenkaan ei etukäteen mieti, mitä tekee.

– Aloitan vain jostain kulmasta. Tekeminen ei ole luovaa, jos sitä suunnittelee.

Vuoden pimein aika ei ole taiteen tekemiselle otollista, sillä taidetta on Lehto-Toivasen mukaan aika vaikea tehdä ”otsalampun valossa ja suurennuslasilla”. Talviajan hän keskittyykin kuvataiteen opettamiseen.

Vuoden avaa raati

Poriginalissa avautunut näyttely on gallerian näyttelyvuoden avaus ja samalla sen juryn esittäytyminen. Keinonen edustaa Rauman taiteilijaseuraa ja Lehto-Toivanen Porin. He muodostivat juryn taiteilijajäsenet yhdessä porilaisen kuvataiteilija Laura Pietiläisen kanssa.

Pietiläisen, joka tulee Nytestä, suurikokoiset maalaukset ovat gallerian katutasossa.

Juryn työ – taiteilijoiden valinta – on tehty. Taiteilijat kuvailevat hakemusten seulomista isoksi urakaksi. Hakemuksia näyttelytilasta jätettiin 80, joista valittiin 16 taiteilijaa.

Juryn muodostivat kolme Porin taidemuseon edustajaa sekä kolme satakuntalaisen taidekentän nimeämää taiteilijajäsentä.

Juryn taiteilijajäsenistön yhteisnäyttely on avoinna Poriginal galleriassa 8.–25.1. Galleria on avoinna ti-su klo 11–18.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut