Varjeltu kylä sai jälleen kerran sesonkivaatteet: kyläyhdistyksen hahmopelto on sinnitellyt Kodiksamissa paahteessa, sateessa ja tuiskussa usean vuoden ajan

Omannäköistä-juttusarjassa esitellään kesän ajan seudun ITE-taiteen tekijöitä ja kohteita.

Kesän korvalla Kodiksamin kyläyhdistyksen hahmopellolla on pukijaiset. Puiset hahmot saavat kesävaatteet. Anita Tuominen pukee Pekkaa, kiuastehdas Reunanen-Roviolan toimitusjohtajaa, jolle uudet vaatteet löytyivät kirpputorilta. Kaikilla Varjellun kylän hahmoilla on nimi, osa on jo menehtyneitä kyläläisiä, kuten tehtailija.

Ari ja Sirkka Väinölä vaihtavat näköispatsailleen kesävaatetusta: Ari saa punaisen ruutupaidan, Sirkalla on valkoinen liivi ja värikäs teepaita.

Syksyllä hahmot puetaan talvisemmin.

– Eihän niitä voi talveksi jättää pelkkä teepaita päälle. Jouluksi hahmot saavat tonttulakit ja punaista päälle, hahmopellon idean äiti, kyläaktiivi Raija Uusi-Pietilä sanoo.

Lukon pudotuspeliotteluiden aikaan ne tunnustavat vahvasti väriä. Mestaruuskeväästä muistuttavat vielä pellon takana vilkkuvat keltaiset Lukon lippuliinat, jotka kyläyhdistys korjasi jäähallilta talteen.

Vaatteiden ohella talkoissa tarkastetaan myös myös puurakenteet, joita pitää vuosittain korjailla.

Roskapellolle uutta käyttöä

Satakunnan ITE-taiteen kartoitusta tehnyt Veli Granö kirjoitti Varjellun kylän asukkaiden ”viestivän hilpeillä karikatyyrihahmoilla hyvästä yhteishengestä, joka kantaa kyläläisiä turvalliseen tulevaisuuteen”.

Teoksen nimi on peräisin pula-aikojen tarinasta, jonka mukaan Kodiksami välttyi pahimmalta kurjuudelta kyläläisten neuvokkuuden ja yhteisponnistelujen avulla.

Hahmopellon rakentamista kyläyhdistyksen puheenjohtaja Miikka Lappalainenkin pitää hyvänä osoituksena yhteisöllisyydestä.

– Se osoittaa, että itsenäinen, omista resursseista ponnistava tekeminen on juuri sitä parasta yhteisöllisyyttä.

Varjeltu kylä sai 2014 alkunsa Raija Uusi-Pietilän ideasta. Hän oli ostanut miehensä Lassin kanssa Koiviston tilan, jonka maille kuuluva pelto puski rikkaruohoa.

– Se vaivasi. Ensin meillä oli pellossa viljelykasveja, mutta se oli aika työlästä eikä niille ollut tarvetta, hän muistelee.

Sitten hän sattui lähtemään puolisonsa mukana työmatkalle, jonka reitin varrelle osui Reijo Kelan Hiljainen kansa Suomussalmella.

– Ajattelin heti, että sellainen sopisi tänne hyvin. Soitin Suomussalmen kuntaan ja Reijo Kelalle, suhtautuminen oli myötämieleistä.

– Taiteilija sanoi tuolloin, että hyvä, jos hänen taiteensa innostaa muitakin.

Presidenttipari vorojen kynsiin

Aluksi pellossa oli 31 hahmoa, nyt niitä on hieman yli sata.

– Parhaimmillaan hahmoja on ollut liki 140, mutta osalle on tehty ilkivaltaa ja joitain on jopa varastettu.

Viimeksi pellosta vietiin Heli Laaksosen pukema presidenttipari, Sauli Niinistö ja Jenni Haukio, Aaro-poikansa kanssa.

– Nyt pelto on saanut olla rauhassa.

Valtaosa hahmoista on oman kylän asukkaita tai kesäasukkaita, mutta joukossa on nähty muitakin vieraita kuin presidenttipari.

Esimerkiksi juontaja Baba Lybeck, joka tuotti ja käsikirjoitti Heli Laaksosen emännöimää Helil kyläs -ohjelmaa, teki peltoon oman hahmonsa. Se on sittemmin rapistuneena poistettu.

– Ketään ei ole kielletty, kaikki halukkaat voivat tuoda tänne hahmonsa, Uusi-Pietilä sanoo.

Edelleen nähtävyys

Hahmopelto on vuosien aikana lisännyt liikettä kylänraitilla, sitä on kasvattaneet myös kyläyhdistyksen joulukalenteriluukut sekä isot himmelit.

– Liikennettä oli esimerkiksi viime tapaninpäivänä todella paljon. On täällä käyty linja-autollakin.

Varjeltu kylä sijaitsee osoitteessa Haantie 30, Kodiksami.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut