Varsinais-Suomeen suositus: ei yli 20 hengen yksityistilaisuuksia – epidemia jatkaa maakunnassa kiihtymistään

Kuvassa on esitetty Varsinais-Suomessa asuvilla henkilöillä todetut koronavirustapaukset 2.3.–11.10.2020. Tilastosta voidaan huomata, että tapausmäärät putosivat toukokuun aikana ja olivat selvästi alhaisemmat kesä-heinäkuun ajan. Elokuusta alkaen koronatapausmäärät Varsinais-Suomessa ovat kasvaneet vähitellen, kunnes lokakuussa on siirrytty kiihtymisvaiheeseen. Kuva: VSSHP

Varsinais-Suomen alueellinen koronaryhmä suosittaa, ettei sisätiloissa järjestettäisi yli 20 henkilön yksityistilaisuuksia. Ryhmä linjasi asiasta kokoontumisessaan tiistaina.

Syynä on, että Varsinais-Suomen koronatilanne on edelleen kiihtymisvaiheissa. Tartuntoja tulee sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan nyt omasta perhepiiristä, anniskelupaikoista sekä sisätiloissa järjestetyistä yksityistilaisuuksista.

Suositus tulee voimaan ensi maanantaina 19. lokakuuta, ja ohjausryhmä toivoo, että sitä noudatetaan heti.

Varsinais-Suomessa pystytään sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin Mikko Pietilän mukaan tällä hetkellä jäljittämään noin kolme neljästä tartunnasta.

Koronavirus on tarttunut varsinkin erilaisissa juhlissa tuttavapiirissä, tupaantuliaisissa ja muissa yksityistilaisuuksissa. Kävimme ohjausryhmänä huolellisen keskustelun siitä, millä tavoin voisimme ehkäistä näitä tartuntoja. Suosittelemme käyttämään erityistä harkintaa siihen, onko juhlaa tai muuta tiivistä vapaa-ajan kokoontumista juuri nyt tarpeen järjestää, Pietilä sanoo tiedotteessa.

Suositus ei kuitenkaan koske kaikkea harrastustoimintaa, ja niinpä esimerkiksi lasten ja nuorten harrastuskokoontumisia voidaan jatkaa, kun turvaväleistä sekä käsi- ja yskimishygieniasta pidetään huoli.

Tartuntoja on lokakuussa todettu eniten 20–29-vuotiaiden ikäryhmässä, ja tartunnan saaneiden keski-ikä maakunnassa on ollut 34 vuotta. Ohjausryhmä painottaakin, että tästä huolimatta on tärkeää suojata ikääntyneitä ja riskiryhmiä.

Varsinais-Suomen koronavirustapaukset keskittyvät erityisesti Turkuun ja sen ympäristökuntiin. Maakunnassa on yhä kuntia, joissa ei ole todettu yhtään koronavirustapausta, sairaanhoitopiiri muistuttaa.