Varsinais-Suomen Kokoomus: Kasvaneeseen työvoimatarpeeseen vastattava nopeasti

Vakka-Suomen Koomuksen arvion mukaan tulevaisuus näyttää tällä hetkellä valoisalta Varsinais-Suomessa. Investoinnit ja talouskasvu tuovat mukanaan uusia työpaikkoja, jotka kaipaavat osaavia tekijöitä. Siksi maakuntaan tarvitaan nyt ripeitä toimia osaavien työntekijöiden määrän lisäämiseksi, piiri totetaa kannanotossaan.

Muun muassa Turun telakka, meriteollisuuden alihankkijaverkosto ja Uudenkaupungin autotehdas palkkaavat tuhansia ihmisiä töihin lähivuosien kuluessa. Tämä tarkoittaa kasvavaa tarvetta koulutetuille työntekijöille. Nopeimmin työvoimaa tarvitaan Vakka-Suomessa, sillä autotehdas rekrytoi tänä vuonna yhteensä yli tuhat työntekijää.

Pitkään jatkunut tekniikan alojen epäsuosio ja toisaalta koulutuksen hidas reagointikyky elinkeinoelämän tarpeisiin luovat kuitenkin tarvetta uudenlaisille ratkaisuille, jotta osaavan työvoiman saaminen voidaan varmistaa, Kokoomuksen Vakka-Suomen piirissä arvioidaan. Tekniikan ammatillinen koulutus alana tarvitsee uutta vetovoimaa ja markkinointia.

- Koulutuksen volyymia tulee kasvattaa, ja esimerkiksi työttömille työnhakijoille, alanvaihtajille ja maahanmuuttajille tarvitaan uudelleenkoulutusta, sekä täydennys- ja muuntokoulutusta, toteaa piirin puheenjohtaja Juha Vanhanen.

Autotehtaan nopea rekrytointitahti synnyttää pullonkauloja myös työntekijöiden liikkumis- ja asumisratkaisuihin. Lähialueen kunnilla on nyt mahdollisuus vetovoimaisella markkinoinnilla ja joustavalla asuntotarjonnalla houkutella alueelleen uusia asukkaita.

Vakka-Suomen Kokoomus katsoo, että työvoiman joustava liikkuminen vaatii liikennehankkeiden aikaistamista ja erilaisia nopeasti käynnistettäviä työmatkaliikenteen pilottikokeiluja. Asumiseen puolestaan tarvitaan väliaikaisratkaisuja ja lisää vuokra-asuntorakentamista.

- Rakennemuutos vaikuttaa työllisyyteen positiivisesti, ja koskettaa Varsinais-Suomen lisäksi koko Suomea. Valtiolta tarvitaan nyt nopeita ja joustavia toimia, joilla voidaan varmistaa, että positiivisen rakennemuutoksen hyödyt päästään realisoimaan, piirin kannanotossa kirjoitetaan.