Varsinais-Suomen koronaryhmä haluaa baaritartunnat kuriin – "Deltavirus kiertää nyt erityisesti nuoressa väestössä"

Varsinais-Suomen koronakoordinaatioryhmä haluaa ravintolatartunnat kuriin. Ryhmä suosittaa sosiaali- ja terveysministeriölle ravitsemisliikkeiden toiminnan väliaikaista rajoittamista.

Varsinais-Suomi on koronan kiihtymisvaiheessa. Viime aikoina tartuntoja on saatu yleisimmin lähipiiristä ja ulkomaan matkoilta. Ravintoloista, yökerhoista ja ulkoilmakonserteista saatujen tartuntojen ja altistumisien määrä on kasvanut, todetaan ryhmän tiedotteessa.

Tartunnoista noin 40 prosenttia todetaan rokottamattomilla ikäryhmillä.

– Deltavirus kiertää nyt erityisesti nuoressa väestössä. Ennen kuin rokotekattavuus saadaan Varsinais-Suomessa korkeammalle tasolle emme voi tuudittautua siihen, että tilanne on hallinnassa, Tyksin tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Esa Rintala kertoo.

Festivaalit huolestuttavat koronakoordinaatioryhmää.

– Tartunnat leviävät yökerhoissa, ravintoloissa ja festareilla, koska juhlatunnelmissa ihmiset eivät muista pitää etäisyyttä ja turvallisuusohjeet saatavat unohtua. Sellaisesta käytöksestä myös koronavirus on innossaan, sanoo Rintala tiedotteessa.

Kiertävä viruskanta on pääosin deltavirusmuunnosta, joka leviää paljon herkemmin kuin aikaisemmat muunnokset. 

– Parasta mitä nyt voit tehdä, on ottaa omalla vuorollasi molemmat rokotteet. Vain täysin rokotettuina voimme laittaa virukselle stopin. Ethän siirrä rokotustasi kesärientojen vuoksi, Rintala vetoaa.

Tyksissä on tällä hetkellä koronaviruksen vuoksi hoidettavana kuusi potilasta. Heistä suurin osa ei ole saanut koronarokotetta.