Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri käynnistää neuvottelut kuntien kanssa asukaskohtaisesta valmiusmaksusta

Valtion korvaukset kattavat vain puolet koronan kustannuksista.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin talouden kehitys on heikentynyt merkittävästi koronapandemiaan varautumisen ja valmiuden rakentamisen ja ylläpitämisen vuoksi. Suorat valtionavustukset kattavat arviolta vain vajaa puolet koronapandemiasta johtuvista tuottojen menetyksestä ja lisäkustannuksista eli 32 miljoonasta eurosta.

Tämän vuoksi sairaanhoitopiiri esittää, että kaikilta 27 jäsenkunnalta perittäisiin tänä vuonna erillinen koronasta johtuva valmiusmaksu, joka olisi 23 euroa asukasta kohden. Tällä kerättäisiin kaikkiaan noin 11 miljoonaa euroa.

Lisäksi sairaanhoitopiirin omat yksiköt säästävät loppuvuoden aikana yhteensä kaksi miljoonaa euroa. Sairaanhoitopiirin hallitus päätti poikkeuksellisista toimista koronasta johtuvien tuottomenetysten ja ylimääräisten kulujen kattamiseksi tiistaina.

– Sairaanhoitopiirin taloudellinen tilanne on erittäin vakava. Valtionrahoituksen toteutuminen on toiminnallemme välttämätön. Se ei kuitenkaan kata läheskään kokonaan koronasta tälle vuodelle kertynyttä laskua. Tässä tilanteessa meidän on lähdettävä neuvottelemaan yhdessä kuntien kanssa ratkaisua, jolla selviämme vaikeasta tilanteesta,sanoo sairaanhoitopiirin johtaja Matti Bergendahl.

Keväästä alkaen merkittävästi heikentynyt taloudellinen tilanne johtuu koronapotilaiden hoitoon varautumisesta sekä poikkeuksellisen valmiuden rakentamisesta ja sen ylläpitämisestä.

Sairaanhoitopiiri arvioi, että korona aiheuttaa 31,5 milj euron ylimääräisen alijäämän vuodelle 2020. Samaan aikaan jäsenkuntien maksuosuuksien ennakoidaan alittavan talousarvion noin 25 miljoonaa euroa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut