Varsinais-Suomessa kaivataan spermanluovuttajia – siemennesteen laadun tulee täyttää vaaditut kriteerit

Turun yliopistollisen keskuskussairaalan Naistenklinikalla aloitetaan ensi vuonna lahjasiittiöhoidot, mikä tarkoittaa, että itselliset naiset ja naisparit voivat tulla raskaaksi julkisen terveydenhuollon kautta. Kuva: arkisto/Minna Paananen

Vuoden 2020 alusta Turun yliopistollisen keskuskussairaalan (Tyks) Naistenklinikalla aloitetaan lahjasiittiöhoidot, mikä tarkoittaa, että itselliset naiset ja naisparit voivat tulla raskaaksi julkisen terveydenhuollon kautta. 

-Nyt, kun hedelmällisyyshoidot laajenevat, tarvitsemme paljon spermanluovuttajia Varsinais-Suomen alueella, sanoo Tyks Naistenklinikan lapsettomuushoitoyksikön osastonylilääkäri Antti Perheentupa.

Luovuttajan tulee olla terve ja tupakoimaton 18–45 -vuotias mies. Siemennesteen laadun tulee täyttää vaaditut kriteerit siittiömäärän ja liikkuvuuden osalta. Luovuttajan kromosomisto ja veriryhmä testataan.

Luovuttajan HIV-, hepatiitti- (B ja C) syfilis-, klamydia- ja tippurivasta-aineet tulee olla negatiiviset. 

Tyks Naistenklinikka aloittaa pelkästään lahjasiittiöhoidot, kun taas Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (HUS) ja Tampereen yliopistollisessa sairaalassa (Tays) on aloitettu myös lahjamunasoluhoidot.

Lahjamunasoluja tarvitsevat esimerkiksi sellaiset naiset, jotka ovat käyneet läpi munasarjojen poiston.