Varsinais-Suomessa käynnistyy palovaroitinhanke – huoneistopaloissa paljastuu liian usein palovaroittimen puuttuminen

Arkistokuva: Pekka Lehmuskallio

Varsinais-Suomen pelastuslaitos toteuttaa Varsinais-Suomen maakunnan alueella hankkeen, jonka tarkoitus on kartoittaa alueen turvallisuustilannetta palovaroittimien osalta.

Hanke käynnistettiin, koska huoneistopalojen yhteydessä havaittiin hyvin usein, että palovaroitin puuttui kokonaan tai se ei ole hälyttänyt.

Asukkaille hanke näyttäytyy kolmena vaiheena.

Ensimmäisessä vaiheessa kolmella erilaisella asuinalueella palotarkastajat suorittavat palotarkastuksen. Tarkastukset ja kysely suoritetaan Paraisten, Turun Lausteen sekä Askaisten alueella.

Toisessa vaiheessa jokaiseen Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen alueen kotitalouteen lähetetään tiedote, jossa kerrotaan palovaroittimeen liittyviä yksityiskohtia ja neuvoja.

Koteihin lähetettävä tiedote sisältää kuvallista tietoa sekä ohjeet kuudella eri kielellä. Tiedotteen kielet ovat suomi, ruotsi, englanti, arabia, venäjä ja kurdi.

Kolmannessa vaiheessa palotarkastajat tekevät kolmella erilaisella alueella koko alueen tarkastuksen, jolla kartoitetaan palovaroittimeen liittyviä yksityiskohtia sekä kartoitetaan asukkaiden kokemuksia tiedotteesta.

Hankkeeseen liittyvistä palotarkastuksista ilmoitetaan alueiden kotitalouksiin sekä pelastuslaitoksen sosiaalisissa medioissa.

Hankkeeseen on saatu rahoitusta Palosuojarahastolta.

Lisätietoa palovaroittimista löytyy seuraavilta sivuilta: 
https://www.spek.fi/turvallisuus/paloturvallisuus/palovaroitin/

https://tukes.fi/tuotteet-ja-palvelut/pelastustoimen-laitteet/palovaroittimet#d258f2e2