Varsinais-Suomessa kolmas koronavirustartunta – Suomessa kaikkiaan 19 uutta tapausta

Suomessa on todettu eri sairaanhoitopiireissä ainakin 17 uutta koronavirustapausta. Eniten uusia tapauksia havaittiin HUSin alueellaa, jossa sairaanhoitopiiri kertoo 11:sta uudesta koronavirukseen sairastuneesta. Pirkanmaalla sairaanhoitopiiri kertoo kolmesta uudesta koronavirukseen sairastuneesta. Lisäksi tautiin sairastuneita on vahvistettu Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä, Keski-Suomessa, Kanta-Hämeessä, Etelä-Karjalassa ja Etelä-Pohjanmaalla.

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa todettiin tiistaina uusi varmistettu koronavirustapaus. Tartunnan saanut on työikäinen mies, joka on muutamia päiviä sitten saapunut Suomeen Tirolin alueelta Itävallasta.

Potilaan oireet ovat olleet tyypillisiä ylähengitystieinfektion oireita. Potilaan vointi on hyvä ja hän on kotona eristyksessä.

Neljä tunnistettua lähikontaktia on jo määrätty karanteeniin ja muita tartunnalle mahdollisesti altistuneita henkilöitä selvitetään parhaillaan.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä on tähän mennessä tutkittu 64 epäilytapausta ja näistä koronavirustartuntoja on todettu kolme.

Pirkanmaalla on todettu kolme uutta koronavirukseen sairastunutta.

Kaksi pirkanmaalaista aikuista on sairastunut koronavirusinfektioon Pohjois-Italian matkan jälkeen. Näihin liittyen Pirkanmaalla ei ole tapahtunut altistumisia. THL selvittää lentomatkaan liittyviä altistumisia.

Lisäksi yksi Pitkäjärven yläkoulun oppilas on sairastunut koronaviruksen aiheuttamaan infektioon. Tapaus liittyy aiemmin koulussa todettuun tautitapaukseen. Nyt sairastunut oppilas on ollut kotikaranteenissa 8.3. lähtien. Hän on hyväkuntoinen ja lieväoireinen.

Kangasalan seurakunnan 7.3. klo 19 pidetyssä rippikoululaisten infotilaisuudessa on koronavirukselle altistunut 89 rippikoululaista, 13 isosta, kaksi seurakunnan työntekijää ja kaksi muuta henkilöä. Sairastunut oli tässä tilaisuudessa vielä oireeton.

Lähes kaikki tilaisuuteen osallistuneet henkilöt on kartoitettu ja asetettu karanteeniin. Muutamaa henkilöä ei ole yrityksistä huolimatta tavoitettu puhelimitse eilisen aikana. Heitä yritetään tavoittaa vielä tänään. Suurin osa altistuneista on kangasalalaisia.

Kuudella altistuneista on puhelinhaastattelun perusteella tähän mennessä ollut lieviä hengitystieinfektio-oireita ja heidät tullaan testaamaan. Muiden oireita karanteenissa olevien oireita seurataan ja tarvittaessa testataan.

Kaikilla tähän mennessä koronavirukseen sairastuneilla pirkanmaalaisilla tauti on ollut lievä tai erittäin lievä.

Altistuneiden karanteeniin asettamisella halutaan estää jatkotartunnat. Kokemuksen mukaan koronaviruksen aiheuttama tauti voi olla hyvin lieväoireinen nuorilla tai muuten terveillä ihmisillä, mutta heistä se voi levitä iäkkäisiin tai monisairaisiin henkilöihin.

Suomessa pyritään tällä hetkellä viivästyttämään koronaepidemian alkamista tai ainakin hidastamaan sen leviämistä. Tässä vaiheessa karanteeneista on vielä hyötyä.

Testi ei löydä oireettoman tartuntaa

Koronavirustesti tehdään oireiselle potilaalle, joka on edeltäneen kahden viikon aikana ollut joko epidemia-alueella tai lähikontaktissa koronavirukseen sairastuneen kanssa.

Koronavirustesti ei sovellu oireettomien koronavirustartuntojen poissulkemiseen. Se osoittaa taudin vasta, kun tartunnan saaneella on koronavirusinfektion oireita.

Taysissa testataan myös hengitystieinfektion vuoksi sairaalahoidossa olevia, joilla ei ole altistumistietoa. Tällä pyritään löytämään mahdollisia piileviä tartuntoja ja tunnistamaan se, milloin epidemia alkaa. Pirkanmaalla ei ole toistaiseksi koronavirusepidemiaa.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tiedottaa kaikista uusista koronavirustapauksista toistaiseksi päivittäin klo 11. Muina aikoina infektioyksikkö keskittyy tartuntaketjujen selvittämiseen.

Juttua päivitetty klo 11.09. Lisätty HUSin luvut. Ja klo 13.48, lisätty uusia tapauksia.

Lisää aiheesta

Au pairina Milanossa työskentelevä raumalainen Eveliina Naarmala elää tiukennetun karanteenin armoilla: "Emme saa lähteä enää edes kävelylle keskustaan"

Pääministeri Marin koronakokouksessa EU-maiden johtajien kanssa – "Tarvittavia toimia arvioidaan päivittäin"

Ruotsi harventaa koronaviruksen testejä – maan terveysviranomaiset nostivat riskin keskitasolta hyvin korkeaksi

Vain tilaajille Korona-tartunnan saanut kertoo arjestaan eristyksessä – "Lapset tuovat ruokaa oven taakse rappusille"