Varusmiesliitto: Varusmiehet palvelevat likaisissa kalsareissa

Varusmiehiltä kantautuvien viestien mukaan pisimmät tauot pyykinvaihtojen välillä venyvät jopa kolmen viikon mittaisiksi.

Varusmiesliitto ihmettelee Puolustusvoimien kyvyttömyyttä toimittaa puhtaita vaatteita varusmiehille.

Heinäkuussa varusmiespalvelukseen astui 12 500 uutta alokasta.

Varusmiesliiton saamien yhteydenottojen mukaan palvelus ei alkanut kaikilla puhtaissa merkeissä. Osa tuoreista alokkaista on kertonut olleensa ensimmäisestä päivästä lähtien, yhteensä jo yli kaksi viikkoa, ilman pyykinvaihtomahdollisuutta.

Pahimmat varusmiesten kertomukset ovat tuoneet ilmi jopa kolmen viikon taukoja pyykinvaihtomahdollisuuksien välillä. Varustukseen kuuluu useimmiten viisi vaatekertaa alusvaatteita ja t-paitoja.

- On aivan käsittämätöntä, että varusmiehille ei pystytä takaamaan puhtaita vaatteita. Tällaisista asioista ei pitäisi joutua huomauttamaan, ihmettelee Varusmiesliiton puheenjohtaja Henrik Vuornos.

Varusmiesliitto vaatii Puolustusvoimia kiinnittämään tarkemmin huomiota siihen, että varusmiehet pääsevät riittävän usein varusvaihtoon. Sopiva väli varusvaihdoille on kerran viikossa, eikä siitä tule tinkiä.

Erityisesti tilanteissa, joissa varusmiehille on osunut pitkiä maastoharjoituksia, pyykinvaihtoajat ovat nousseet kummastuttavan pitkiksi.

Varusvaihtojen puute vaikuttaa niin joukon asenteeseen, suorituskykyyn kuin sairastumisriskiin. Likaisista vaatteista aiheutuvat hiertymät ja hygieniatason lasku ovat omiaan heikentämään sotilaiden suorituskykyä.

- Puolustusvoimien on ryhdistäydyttävä vaatehuollon kanssa ja varmistettava mahdollisuus varusmiesten henkilökohtaiseen hygieniaan, päättää puheenjohtaja Vuornos.