"Varusmiespalautteen mukaan maastoruoan riittävyydessä on ollut haasteita" – koronajärjestelyt ovat vaikuttaneet muonitukseen myös Säkylässä

Olosuhteet huomioon ottaen muonitus pelaa kuitenkin hyvin, näkee huoltopäällikkö.

Korona-ajan aiheuttamat poikkeusjärjestelyt ovat aiheuttaneet joitakin ongelmia varusmiesten ruokahuollon järjestämisessä eri varuskunnissa. Myös Porin prikaatissa Säkylän varuskunnassa muonituksesta on tullut varusmiehiltä joitakin kriittisiä palautteita.

Asiasta kertoi koko maan laajudessa esimerkiksi Helsingin Sanomat elokuun lopulla. HS:n mukaan muonitusongelmista on tullut varusmiehiltä yhteydenottoja Varusmiesliittoon.

Liiton puheenjohtaja Topi Korpinen kertoo jutussa, että ongelmia on ollut erityisesti maasto- eli pakkiruokailussa. Ruokaa ei ole aina ollut riittävästi, ja erikoisruokavaliot on saatettu unohtaa kokonaan.

Länsi-Suomi kysyi Porin prikaatin Säkylän varuskunnasta, onko Huovinrinteellä ollut vastaavia ongelmia, ja miten ruokailut on järjestetty. Prikaatin huoltopäällikkö, majuri Rainer Kemppainen vastasi kysymyksiimme sähköpostilla.

Koronajärjestelyt vaikuttavat ruokailuunkin

Varuskunnassa ovat edelleen voimassa koronapoikkeusjärjestelyt, joiden mukaan varusmiehet on jaettu kolmeen osastoon.

Nämä osastot toimivat kahden viikon jaksoissa vuoroin kasarmissa, maastolla ja lomalla. Tarkoituksena on minimoida yksiköiden keskinäiset kohtaamiset tarpeettomien kontaktien välttämiseksi.

Ruokailut tapahtuvat muuttuneen tilanteen ja koulutuksen ehdoilla, Rainer Kemppainen toteaa.

– Etenkin aamupala ja päivällinen syödään varuskuntaravintoloissa ja lounas koulutuksen mukaan maastoruokailuna. Maastokoulutusvaiheessa olevat joukot ruokailevat pääsääntöisesti maastossa, kertoo Kemppainen.

Puolustusvoimien ruokahuoltoa hoitaa sen strateginen kumppani ja palveluntuottaja Leijona Catering.

Palautetta riittävyydestä ja yksipuolisuudesta

Säkylässä esille tulleet ongelmat ovatkin koskeneet nimenomaan maastossa tapahtuvaa ruokailua. Niitä on tullut esiin varusmiehiltä saadussa palautteessa.

– Varusmiespalautteen mukaan maastoruoan riittävyydessä on ollut haasteita ja maastoruoka on ollut yksipuolista.Kemppaisen mukaan ruokailuihin liittyvät päiväkohtaiset energia- ja kaloriarvot on kuitenkin saatu täytettyä.

Ruoan riittävyyden lisäksi myös ruokailuajan riittävyydestä on tullut joitakin palautteita: kaikkien mielestä syömiseen ei ole tarpeeksi aikaa.

– Tähän olemme kiinnittäneet erityistä huomiota ja korjanneet tilannetta omien valvonta- ja ohjausmekanismiemme kautta, Kemppainen vakuuttaa.

Aterioiden täydentäminen lisäsikin hävikkiruokaa

Huoltopäällikkö Rainer Kemppainen kertoo, että ruokailusta ja ruoan laadusta ja määrästä käydään Leijona Cateringin ravintolapäällikön kanssa jatkuvaa keskustelua.

Palautteen perusteella esimerkiksi yksittäispakattuja elintarvikkeita ja tuore-elintarvikkeita on lisätty aterioille. Se on kuitenkin lisännyt hävikkiruoan määrää.

– Leijona Catering ei ota uudelleen käyttöön maastossa käyneitä vihanneksia ja hedelmiä, kuten kokonaisia tomaatteja tai banaaneja. Maastoon toimitetun lämpimän ruoan lisäksi muun muassa leipää on palautunut huomattava määrä takaisin eikä sitä voida enää laittaa tarjolle, Kemppainen kuvailee.

Niinpä esimerkiksi leivän määrää on sittemmin vähennetty.

Poikkeusjärjestelyt voimassa ainakin vuoden loppuun

Muonitus on Kemppaisen arvion mukaan toiminut kuitenkin poikkeusjärjestelyt huomioon ottaen hyvin.

– Organisaatiolla on ollut riittävästi muuntojoustavuutta tukea toimintaamme koronapandemian aiheuttamassa muuttuneessa tilanteessa, Kemppainen muotoilee.

Poikkeusjärjestelyjä on tarkoitus jatkaa tämänhetkisen tiedon mukaan ainakin tämän vuoden loppuun asti. Koronatilanne näkyy varuskunnassa monin tavoin.

– Huomioimme turvavälien, käsi- ja yskimishygienian merkityksen toiminnassamme. Näitä toimenpiteitä tukevat kertakäyttöiset kasvomaskit sekä käsidesi, jota on riittävästi saatavilla.

"Sotku" palvelee poikkeusaikanakin

Oma roolinsa varusmiesten energiansaannissa on myös sotilaskodin tuotteilla. "Sotku" mahdollistaa esimerkiksi välipalojen hankkimisen varusmiehen omalla rahalla.

Säkylän sotilaskoti toimii tällä hetkellä "meidän antamiemme reunaehtojen rajoissa ja koronavarotoimet huomioiden", kertoo huoltopäällikkö, majuri Rainer Kemppainen.

– Kiinteä sotilaskoti on avoinna myös arkisin pois lukien joka toisen viikon perjantait, jolloin tiloissa suoritetaan laajamittaisempi desinfiointisiivous, Kemppainen kirjoittaa.

Lisäksi maastokoulutusvaiheessa olevia joukkoja palvelevat sotilaskotiautot ja -vaunut.

– Sotilaskotiyhdistys on hyvin ymmärtänyt meidän tarpeemme siitä, että arjen keskellä pitää olla myös viihtyvyyttä, Kemppainen muotoilee.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut