Vasta kolme autokorjaamoa lähtenyt katsastustoimintaan

Katsastuslaki uudistui heinäkuun ensimmäisenä päivänä niin, että autokorjaamot voivat saada katsastusluvan ja myös katsastustoimipaikat voivat käyttää omia tilojaan ja laitteitaan ajoneuvojen huoltoon ja korjaukseen. Korjaamot ovat lähteneet uudistukseen mukaan erittäin varovasti.

– Suomessa vasta kolme korjaamoa on lähtenyt katsastustoimintaan mukaan ja muutama hakemus on tällä hetkellä sisällä.

– Talouden tilanne ja kova katsastusasemien välinen kilpailu on hillinnyt intoa, liikenteen turvallisuusvirasto Trafin osastonjohtaja Janne Huhtamäki sanoo.

Katsastavia korjaamoja on Suomessa Mikkelissä, pääkaupunkiseudulla ja Urjalassa.

Raumalaisen autokorjaamon Auto-Korsmanin Hannu Korsman sanoo, ettei heillä ole edes mietitty katsastamisen ottamista valikoimiin.

– Ei se millään Raumalla kannata. Katsastusasemia on nyt jo paljon seudulla, ja kilpailu on niin kovaa. Sen lisäksi katsastamiseen ryhtymiseksi investoinnit ovat suhteellisen kovat.

Vaikka uusittu katsastuslaki ei ole korjaamoyrittäjiä innostanut, on Trafin Huhtamäen mukaan katsastuspalveluiden tarjonnan lisääminen ja hintakilpailun hillintä onnistunut.

– Uuden lain tarkoituksena on hillitä viime vuosina tapahtunutta katsastushintojen nousua ja lisätä katsastuspalvelujen tarjontaa. Katsastusasemien määrässä päästiin juuri uuteen ennätykseen, 440 asemaan.

Lukema on kaksi kertaa suurempi kuin esimerkiksi katsastusasemien lukumäärä Ruotsissa. Monissa kaupungeissa kilpailu on totista, muttei vielä Raumalla.

– Esimerkiksi Turussa joka päivä joku asema ilmoittaa lehdessä uudesta tarjouksesta, Plus Katsastuksen Rauman katsastusaseman päällikkö Tomi Niittymaa kertoo.

– Turussa katsastusta on tarjolla 23 eurolla ilman päästömittauksia. Ei korjaamoilla kovaa hinkua tällaiseen tilanteeseen.