Västäräkkitunnustelijat tulivat, samoin kuovit - merimetsoja on jo satapäisinä parvina

Ensimmäiset västäräkit havaittiin Rauman seudulla jo ennen pääsiäispyhiä. Tämä tyyppi kuvattiin tosin jo keväällä 2017. KUVA: Seppo Kivislahti/LS Luonto

Kevät on keikkumisestaan huolimatta kantanut Rauman seudulle uusia muuttolintulajeja. 

Esimerkiksi kurjet tulivat jo edellisten viikkojen aikana, ja pääsiäisenä yksilömäärät ovat hieman kasvaneet. Pääjoukot eivät kuitenkaan ole vielä saapuneet maahan.

Myös västäräkkien tunnustelijat - joista osa voi tosin olla Suomessa talvehtineitakin lintuja - ovat saapuneet. Riukhäntiä on nähty jo ennen aprillipäivää, ja pääsiäisviikonloppuna yksittäisiä lintuja havaittiin muun muassa Pyhärannassa, Eurassa ja Säkylässä. Rauman Koilahdella västäräkkejä liikuskeli peräti neljä yksilöä.

Peltomaisemien ensimmäiset kuovitkin on jo nähty ja kuultu. Pääsiäisenä yksittäisiä pitkänokkia oli ainakin Raumalla, Eurassa ja Laitilassa.

Meren puolella kevään etenemisestä kertoo muun muassa merimetsojen saapuminen pesimäsaarien liepeille. Lintuja on nähty jo satojenkin yksilöiden joukkoina. 

Havainnoista kertoo BirdLife Suomen Tiira-havaintojärjestelmä.

Kun ilmat vielä lämpenevät ja hyönteismäärät niiden mukana, voidaan alkaa vähitellen odottaa jo ensimmäisiä pääskyjä, pajulintuja ja kirjosieppoja. Euroopan lintuhavantoja keräävä EuroBirdPortal kertoo, että esimerkiksi räystäspääskyjä on Ruotsin puolella jo Tukholman eteläpuolella.