Vastavalmistuneet erikoislääkärit karttavat jo Raumaa

Käytännössä kaikki vaihtoehdot tarkoittavat Rauman aluesairaalan kohdalla leikkaustoiminnan loppumista, toteaa Rauman aluesairaalan johtava ylilääkäri Marja-Leena Alho.

Sote-uudistuksella tulee olemaan suuret vaikutukset Raumaan, olivatpa aluejaot lopulta mitkä tahansa. Suurimmat muutokset kohdistuvat päivystykseen ja aluesairaalaan olemassaoloon.

– Raumalla on vuoden 2017 kesäkuuhun saakka voimassa oleva poikkeuslupa, jolla voimme järjestää ympärivuorokautisen päivystyksen perusterveydenhuollon yhteydessä. Nyt näyttää siltä, että jakoaikaa ei ole tulossa, toteaa Rauman aluesairaalan johtava ylilääkäri Marja-Leena Alho.

Olipa tuleva sote-aluejako mikä tahansa, tarkoittaa se sitä, että Raumalta poistuu päätäntävalta sosiaali- ja terveysasioissa. Hieno ajatus Medi-Raumasta on nyt hukkumassa sote-soppaan.

– Käytännössä kaikki vaihtoehdot tarkoittavat Rauman aluesairaalan kohdalla leikkaustoiminnan loppumista. Se on tietysti ikävää, sillä meillä on täällä hyvät palvelut. Tänne jäänee lähinnä kuntouttavaa toimintaa. Akuuttisairaalan status Raumalta lähtee varmasti.

Alhon mukaan pitkittynyt sote-jupakka on vaikuttanut jo Rauman aluesairaalan maineeseen työpaikkana.

– Meillä on vaikeuksia saada tänne nuoria, vastavalmistuneita erikoislääkäreitä. He katsovat, ettei Raumalla ole ammatillista tulevaisuutta. Voidaan siis sanoa, että Rauman sairaalan hiipuminen on osittain jo toteutumassa ihan itsestään. Katsomme tulevaisuuteen vuosi kerrallaan. Tämä ja ensi vuosi mennään ainakin normaalisti.