Vastuu turvallisesta liikenteestä pimeässä on niin autoilijoilla kuin pyöräilijöilläkin – "Hiljennetään ajonopeutta eikä vain ajeta sokkona"

Sateinen ja pimeä ilta marraskuussa on liikennenäkyvyyden kannalta huonoin mahdollinen aika. Ennakoinnilla ja varustautumisella pärjää kuitenkin pitkälle. Kuva: Joosua Lehtinen

Alkukuusta nettikeskusteluissa närää herätti Turussa sattunut onnettomuus, jossa auto ajoi suojatietä ylittäneen pyöräilijän yli. Pyöräilijällä ei ollut valoja ja hänen vauhtinsakin oli kova. Moni oli sitä mieltä, että vika oli pyöräilijän, vaikka autoilija oli väistämisvelvollinen.

Rauman poliisiaseman vanhempi konstaapeli Jari Klaus ei ota kantaa yksittäiseen onnettomuuteen. Sen hän kuitenkin toteaa, että tarkkaavaisuutta ja toimia vaaditaan molemmilta – niin autoilijalta kuin pyöräilijältäkin.

– Molemmilla on hyvä mahdollisuus parantaa turvallisuutta miettimällä vähän, miten omaa näkyvyyttä ja ennakointia voisi parantaa, linjaa Klaus.

"Nyt marraskuussa, kun on pimeää läpi päivän, pyöräilijää tai jalankulkijaa on tosi vaikeaa nähdä."

"Itse tulee liikuttua autolla, ja yleensä aamulla aikaisin pimeässä ei näe pyöräilijöitä. Vaikka olisi valotkin, niin niitä ei välttämättä pimeässä vesisateessa näy."

Autoilijoiden kommentit kertovat, että valoista tai heijastimista huolimatta pyöräilijän havaitseminen voi olla hankalaa.

Siksi autokuskin onkin muutettava ajamistaan entistä ennakoivammaksi sääolosuhteiden mukaan, sanoo Jari Klaus.

– Kun tullaan risteykseen tai suojateiden kohdalle, hiljennetään ajonopeutta eikä vain ajeta sokkona. Tarkkaillaan varsinkin tien ulkopuolista aluetta. Pimeys tekee sen, että täytyy vähän sopeuttaa omaa ajotapaa, Klaus toteaa.

Lue lisää lukijoiden ja poliisin kommentteja päivän Länsi-Suomesta.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.