"Vau Rauma, ihan valtavan hyvät lukemat"

Pienten ja keskisuurten yritysten suhdannenäkymät synkkenivät Suomessa – mutta Rauman seudulla on kova usko tulevaisuuteen.

| Päivitetty

Maakunnalliset pienten ja keskisuurten yritysten suhdannebarometrit julkaistiin torstaina aamulla. Perinteisesti pk-barometrit ovat ennustaneet talouskehitystä varsin tarkasti.

Koko maan suhdannenäkymät ovat negatiiviset, mutta Satakunnassa niukasti positiiviset.

Ja Rauman seudulla hämmästyttävän valoisat.

– Vau, Rauma! Rauman seudun näkymät ovat aivan ylivertaiset Satakunnassa. Lukemat ovat aivan valtavan hyvät, hehkutti tuloksia esitellyt Satakunnan Yrittäjien tuleva toimitusjohtaja Nina-Mari Turpela.

Rauman Yrittäjien puheenjohtaja Antti Simula on kiertänyt paljon seudun yrityksissä.

– Fiilikset muun muassa metalli-konepaja- ja alihankintayrityksissä ovat positiivisia. Kova usko on tulevaisuuteen. Innostavaa ovat raskaan teollisuuden investoinnit ja kehittyminen esimerkiksi Euran suunnalla, kommentoi Simula.

Valoisammat odotukset on vain Etelä-Savossa ja Lapissa. Miinuksella on jopa pääkaupunkiseutu. Satakunnan naapurimaakunnissa näkymät ovat selvästi heikommat.

Satakunnan Yrittäjien eläköityvä toimitusjohtaja Markku Kivinen lisää, ettei täyteen juhlaan silti ole ehkä aihetta.– Muutoksia tulee nopeasti ja niille on nyt herkkänä koko yhteiskunta, hän sanoi.

Satakunnassa liikevaihdon ja henkilöstömäärän odotusarvot ovat nousussa. Kannattavuusodotuksissa Rauman seutu on vahvasti plussalla ja Porin seutu pakkasella.

Turpelan mukaan pk-firmat pyrkivät viimeiseen asti pitämään kiinni työntekijöistään. Rauman seudulla ollaan valmiita palkkaamaan lisääkin, kunhan osaajia löytyy.

– Meidänkin alalla työvoimasta on krooninen puute, etenkin lääkäreistä, kertoi Raumalla, Eurassa ja Porissa toimivan Lääkärikeskus Minervan toimitusjohtaja Kaisa Koskinen.

Rakennus- ja kiinteistöalan vaikeudet ovat olleet paljon julkisuudessa.

– On tärkeää huomioida, että rakennusalan vaikeudet heijastuvat myös kaupanalaan, muistutti Turpela.

Simulan oma yritys toimii rakennusalalla. Hän tietää asuntorakentamisen selvästi hidastuneen.

– Normaalisti aloituksia on reilut 20 000 vuodessa. Tänä päästäneen korkeintaan 14 000:een. Teollisuuden investoinneissa ei paljon mitään isompaa ole menossa. Kaupan, palvelujen, logistiikan ja konepajateollisuuden investoinnit kuitenkin jatkuvat. En näe tilannetta niin pahana kuin vuosina 2006 ja 2007, näki Simula.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan vaikuttaa negatiivisesti yli puoleen Satakunnan pk-firmoista. Korot ovat nousseet ja inflaatio laukannut.

– Kun Putin aloitti raakamaisen sodan teräksen ja öljypohjaisten raaka-aineiden hinnat nousivat yhdessä yössä. Vaikutus oli dramaattinen ja sitä siivotaan monta vuotta, kuvasi Simula.

Epävarma maailmantilanne lykkää myös investointeja.

Varsinais-Suomessa odotukset yhä vaisut

Varsinaissuomalaisten pk-yritysten odotukset ovat edelleen vaisut.

– On hyvä, että yrittäjien odotukset ovat hieman kevään ennätysmatalia lukuja parempia. Talouden tilan odotetaan kuitenkin edelleen heikkenevän seuraavan vuoden aikana ja alueemme pk-yritysten investointihalukkuus on edelleen vaatimattomalla tasolla, Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter sanoi.

Hän arvioi, että korona-ajan, Venäjän hyökkäyssodan ja energiakriisin vaikutukset ovat tasaantuneet, mutta epävarmuus näkyy yhä.

Rakennusalan yrittäjien vaikea tilanne näkyy Varsinais-Suomessa.

– Orpon hallituksen on nyt syytä viedä viipymättä maaliin ohjelmaansa kirjatut pk-yritysten toimintaedellytyksiä tukevat uudistukset ja esimerkiksi kiiruhtaa julkisia rakennushankkeita ja tulevaisuusinvestointeja. Kannustamme myös kuntia käynnistämään investointeja aikaistetusti. Alueille, joilla on kasvunäkymiä, tarvitaan panostuksia – tämä koskee vahvasti Varsinais-Suomea, Munter sanoi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut