Vauvojen viestejä tulkitsemaan

Lauantaina vietetään Maailmanlaajuista keskoslasten päivää. Myös Satakunnan keskussairaalan lasten poliklinikka osallistuu päivän viettoon tarjoamalla pienten potilaidensa vanhemmille, isovanhemmille ja sisaruksille kahvia, mehua ja pientä purtavaa.

Osastolla on tällä haavaa rauhallisempi vaihe menossa, sillä ennenaikaisia lapsia ei ole hoidossa kuin kaksi.

Kaikkiaan sairaiden vastasyntyneiden osastolla Porissa hoidetaan vuosittain noin 400 potilasta. Viime vuonna heistä 70 oli hoidossa ennenaikaisen syntymän vuoksi. Muut potilaat olivat täysiaikaisina syntyneitä.

Tänä syksynä Satakunnan keskussairaalan vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosastolla on alkanut Vanhemmat Vahvasti Mukana -projekti. Projekti on valtakunnallinen, ja sen tavoitteena on kehittää osaston toimintaa entistä perhekeskeisemmäksi.

Yhtenä tärkeänä tavoitteena on vahvistaa vanhempien roolia lastensa hoivasta. Vanhemmat pyritään ottamaan luontevaksi osaksi hoitotiimiä.

Toimintaan liittyy vauvan käyttäytymisen havainnointi. Havaintojen pohjalta pyritään tulkitsemaan vauvan lähettämiä viestejä.

– Meiltä on lähdössä kaksi hoitajaa koulutukseen. Mentoreina he opettavat osaston henkilökunnalle vauvan havainnointia. Hoitajat sitten käyvät näitä asioita läpi vanhempien kanssa, lastentautien ylihoitaja Tuula Arvola listaa.

Keskussairaalaan on alkuvuonna 2015 valmistumassa niin sanottu lastentalo, jonne keskitetään kaikki lasten sairaanhoito. Uudet tilat mahdollistavat kaikki herkut, joita perhekeskeiseen hoitoon kuuluu.

Hankala asia keskosten tehohoidossa on aina ollut se, että lapsi joutuu heti syntymänsä jälkeen eroon äidistään. Uuden rakennuksen myötä tämä ongelma poistuu, kun äiti ja lapsi siirretään yhdessä teho-osastolle.