Veikkauksen pelit tuottavat huomattavasti rahaa myös kaupalle – Raumalle jopa 1,3 miljoonaa euroa myyntipalkkioina

Jouko Akkanen pelaa peliautomaateilla kolmisen kertaa viikossa. ”Tulen tähän kaffelle ja lyön pari kymppiä koneeseen”. Hän ei usko, että automaattien poistuminen kaupoista ja kioskeilta vähentäisi peliriippuvuutta tai peliongelmia. ”Kyllä ne pelipaikat löytyy. Se on sama juttu kuin alkoholin kanssa: kyllä juoppo viinaa jostain tekee, vaikkei rahaa olisi yhtään", toteaa Akkanen. Kuva: Joosua Lehtinen

Vedonlyönti ja uhkapelit tuottavat tuloja myös kaupoille, huoltoasemille, kioskeille ja baareille, joissa myydään Veikkauksen pelejä ja joissa on peliautomaatteja.

Esimerkiksi Raumalla Veikkaus maksoi viime vuonna kumppaneilleen myyntipalkkioina yli 1,3 miljoonaa euroa. Luvut julkistettiin alkuviikosta.

Peliautomaattien tuottama osuus myyntipalkkioista on huomattava. Esimerkiksi Rauman 1,3 miljoonasta yli puolet, 700 000 euroa, tulee automaateista.

Kauppoihin ja kioskeihin sijoitetut peliautomaatit liittyvät kiinteästi myös peliongelmiin ja peliriippuvuuteen, kertoo THL:n erikoistutkija Jani Selin.

– Tutkimuksissa on havaittu, että rahapelien korkea saatavuus on yhteydessä rahapeliongelmien ja rahapeliriippuvuuden yleisyyteen, Selin toteaa.

Toisin sanoen kauppareissun varrella häämöttävä peliautomaatti lisää peliongelmaisen houkutusta sortua pelaamaan.

Tarkat lukemat Rauman ja lähiseudun kuntien myyntipalkkioista sekä lisää Jani Selinin ja paikallisten kauppiaiden kommentteja löydät päivän Länsi-Suomesta.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.