"Velan maksua menneille sukupolville" – Laitilassa halutaan pitää mielessä sota-ajan uhrauksia

Patria-killan puheenjohtaja Jussi Perkkolan mukaan Laitilassa on talkoointo voimissaan. Urheilutalolle avattu näyttely ja avajaiset hoituivat yhdistysten yhteistyöllä.

| Päivitetty

Laitilassa toimiva kuuden maanpuolustukseen liittyvän yhdistyksen muodostama Patria-kilta avasi sunnuntaina uuden näyttelyn perinnetilaansa Urheilutalolle.

Näyttely avaa sotavuosia laitilalaisesta näkökulmasta kymmenen henkilökuvan avulla.

– Veteraanimatrikkelia apuna käyttäen valitsimme nämä lottien, sotamiesten, aliupseerien ja upseerien edustajat, joista löytyi riittävästi tietoa ja materiaalia. Heidän omaisiltaan pyysimme luvan ottaa heidät mukaan näyttelyyn, Jussi Perkkola taustoittaa.

Uhraukset velvoittavat

– Tämä työ on merkinnyt itselleni velan maksua menneille sukupolville, Perkkola kuvailee.

– Sota-ajan sukupolvet ovat rakentaneet meille tämän maan. Olemme heille velkaa sen, että arvostamme heidän työtään ja uhrauksiaan emmekä unohda niitä.

Yksi näyttelyn esittelemistä veteraaneista on vielä elossa. Hän on 102-vuotias lotta Eeva Valjanen.

Tilat kaupungilta

Patria-kilta tekee Suomen itsenäisyyden vaalimiseen ja vapauden puolustamiseen liittyvää perinnetyötä. Puheenjohtaja Perkkolan mukaan yhteistyö eri järjestöjen ja toimijoiden kesken toimii Laitilassa. Talkooväkeä yleensä saa, kun pyytää.

Keskeinen edellytys killan toiminnalle ja näyttelyjen rakentamiselle on ollut Urheilutalon yläkerrassa sijaitseva kaupungin osoittama perinnetila, jota kiltalaiset ovat talkoovoimin kunnostaneet.

– On hienoa, kuinka myötämielisesti kaupunki on suhtautunut toimintaamme. On ymmärretty työn merkitys, ja onhan tämä kaikki meidän yhteistä historiaamme.

Henkilöiden pienoiselämäkertojen ja esineistön lisäksi näyttelyssä on huomioitu lottajärjestön 100-vuotisjuhlavuosi sekä jatkosodan alkaminen 80 vuotta sitten.

"Laitilalaisia henkilökuvia sotavuosilta" -näyttely Laitilan Urheilutalon yläkerrassa on avoinna 1.8. asti keskiviikkoisin ja sunnuntaisin klo 12-18, su 15.8. klo 12-18, la 28.8. klo 10-13 ja su 29.8. klo 12-18. Tämän jälkeen sopimuksen mukaan.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut