Venetsialaisten ilotulittaminen ei vaadi viranomaislupaa

Tulevana viikonloppuna vietetään taas veneily- ja mökkeilykauden päätösjuhlaa, venetsialaisia. Juhlan perinteisiin kuuluvat ulkotulet, kokot ja ilotulitukset.

Satapelastuksesta kerrotaan, että aikaisempien vuosien tapaan ilotulitteiden yksityiskäyttö on sallittu Satakunnassa venetsialaisten aikana lauantaina 29.8. kello 18–24 ilman pelastusviranomaiselle tehtävää ilmoitusta.

Ilotulitteita ei saa kuitenkaan käyttää taajamien keskustoissa,​ asuinalueilla eikä rakennusten läheisyydessä. Raumalla kaikenlainen ilotulitteiden käyttö on kiellettyä Vanhassa Raumassa ja sataman alueella. 

Ilmatieteen laitoksen antaman metsä-​ tai ruohikkopalovaroituksen aikana ilotulitteiden käyttö ja avotulen teko on myös kielletty.

Tällä hetkellä Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla ei ole merkintöjä metsä- tai ruohikkopalovaroituksista Satakunnan alueella. 

Satakunnan pelastuslaitos muistuttaa, että ilotulitteita on käytettävä aina siten, ettei niiden käytöstä aiheudu henkilö- tai omaisuusvahingon vaaraa.

Muistilista ilotulittajalle

  • Ilotulitusta harkitsevan on selvitettävä voimassa olevat varoitukset. Metsä- tai ruohikkopalovaroituksen tai kovan tuulen aikana ilotulitteiden käyttö on kielletty. Varoitukset löydät esimerkiksi Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta.
  • Ilotulitteita ammuttaessa on aina käytettävä suojalaseja. Suojalasien käyttö ei ole vapaaehtoista, vaan se on laissa määrätty pakolliseksi. Myös yleisön on hyvä suojata silmänsä.
  • Lue aina ostamasi tuotteen mukana seuraavat käyttöohjeet hyvissä ajoin ennen käyttöä ja noudata niitä.
  • Valitse ilotulitteiden käyttöpaikka huolella niin, että käytöstä ei aiheudu vaaraa ihmisille, rakennuksille, ajoneuvoille eikä muullekaan omaisuudelle. Käytä ilotulitteita ainoastaan ulkona ja aukealla paikalla.
  • Selvitä etukäteen huvilan osoite (tieyhteys) ja lataa viimeistään nyt puhelimeesi 112 Suomi –sovellus.
  • Lisätietoja turvallisesta ilotulittamisesta löydät myös www.ilotulitus.info