Verenluovuttajille tarvetta Raumalla

Suomen Punaisen Ristin veripalvelu järjestää verenluovutuksen ensi viikolla Raumalla. Erityisesti verenluovuttajia tarvitaan nyt hätäveriryhmästä O Rh negatiivinen, mutta kaikkien muidenkin veriryhmien luovuttajia tarvitaan jatkuvasti, jotta verivarastot pysyvät riittävinä. Verta voi luovuttaa tiistaina 7. tammikuuta ja keskiviikkona 8. tammikuuta Kulttuuritalo Posellissa kello 13-18.

Verenluovuttajan tulee olla terve, 18–65 -vuotias ja painaa vähintään 50 kiloa. Uuden luovuttajan tulee olla alle 60-vuotias. Miehet voivat luovuttaa verta kahden ja naiset kolmen kuukauden välein.

Soveltuvuuden verenluovuttajaksi voi tarkistaa etukäteen osoitteessa www.sovinkoluovuttajaksi.fi tai soittamalla ilmaiseen luovuttajainfoon 0800 0 5801 arkisin kello 8–17. Soveltuvuus arvioidaan ennen jokaista luovutuskertaa.

Hemoglobiiniarvo mitataan aina ennen luovutusta ja sen tulee olla miehillä vähintään 135 g/l ja naisilla 125 g/l. Verenluovuttajan tulee todistaa henkilöllisyytensä virallisella henkilötodistuksella.

Matkailuun liittyy tilapäisiä verenluovutusrajoituksia erilaisten infektioriskien vuoksi. Vähentääkseen esimerkiksi trooppisten virusinfektioiden tartuntariskiä ja selkeyttääkseen matkailuun liittyviä luovutuskriteereitä Veripalvelu ottaa käyttöön uuden yleisen luovutusrajoituksen. 7.1.2014 alkaen matkailusta EU- ja EFTA-maiden ulkopuolella seuraa 28 vuorokautta kestävä tilapäinen luovutusrajoitus, jos matkaan sisältyy yöpyminen kohdemaassa. Rajoitus on voimassa ympärivuotisesti. Lisätietoa http://www.veripalvelu.fi/news/2731 .