Verenluovutuksen esteet lievenevät ja lyhenevät tästä päivästä alkaen – luovuttaminen onnistuu myös Raumalla tällä viikolla

Veren luovuttaminen onnistuu Raumalla tämän viikon perjantaina. Arkistokuva: Pekka Lehmuskallio

Verenluovutus on mahdollista entistä useammalle toukokuusta alkaen, kun Veripalvelu muuttaa verenluovutuksen valintakriteereitä. Veripalvelu kertoo asiasta tiedotteessa.

Allergisten reaktioiden, syöpien ja seksiriskikäyttäytymisen aiheuttamat luovutusesteet muuttuvat maanantaista alkaen.

Vakava allerginen reaktio tai anfylaksia aiheuttaa jatkossa kahden viikon luovutusesteen hoidon päättymisestä. Aiemmin se on aiheuttanut pysyvän luovutusesteen.

Kaikki sairastetut syövät eivät enää aiheuta estettä veren luovuttamiselle. Verta voi luovuttaa, jos on toipunut ja seuranta on päättynyt paikallisesta syövästä, joka ei ole ollut levinnyt toteamisvaiheessa ja jonka hoito on toteutettu paikallisesti leikkaamalla, paikallisella sädehoidolla tai esimerkiksi lääkehuuhtelulla. Tällaisia syöpiä ovat esimerkiksi monet eturauhassyövät, suoliston syövät ja ihon syövät sekä paikallinen kohdunkaulan syöpä.

Paikallisesta syövästä toipumiseen ja seurannan loppumiseen voi kulua esimerkiksi viisi vuotta. Basaliooman tapauksessa seurantaa ei välttämättä ole ollenkaan, ja varoaika lyheneekin sen kohdalla minimissään yhden kuukauden mittaiseksi.

Miesten välisestä seksistä sekä seksin ostamisesta tai myymisestä on seurannut tähän asti vuoden mittainen este luovutukselle. Nyt se lyhenee neljään kuukauteen.

Muutos perustuu Fimean uudistuneeseen määräykseen veripalvelutoiminnasta.

Veren luovuttaminen on mahdollista tällä viikolla myös Raumalla, kun Veripalvelu ottaa verta vastaan perjantaina Posellissa puoli kahdestatoista iltapäiväviiteen.

Ajan voi varata etukäteen verkossa osoitteessa veripalvelu.fi/ajanvaraus. Verenluovutustilaisuudessa edellytetään kirurgisen suu-nenäsuojan eli maskin käyttöä.