Verkkoportaali tarjoaa niin vedenkorkeustiedot veneilijälle kuin mittavia datapaketteja tutkijoille – "Tarkoitus on tuoda tietoisuuteen Itämeren monet puolet"

Itämeri-tietoa on koostettu Itämeri.fi -verkkosivustolle, jota esiteltiin Studia Maritima -luennolla Samkissa keskiviikkona.

Koottua tietoa Itämerestä niin veneilijöille, tutkijoille kuin asiantuntijoille ja poliitikoillekin. Siinä pähkinänkuoressa Itämeri.fi -sivuston idea.

– Se on meritietoportaali, jossa kerrotaan Itämeren luonnosta, kulttuuriperinnöstä ja merellisistä elinkeinoista, kertoo erikoistutkija Tapio Karvonen Turun yliopiston Brahea-keskuksen merenkulkualan koulutus- ja tutkimuskeskuksesta.

Karvonen on yksi tietoa portaaliin tuottaneista ja sitä suunnitelleista tutkijoista. Hän esitteli sivustoa keskiviikkona avoimella Studia Maritima -yleisöluennolla Samkin auditoriossa Raumalla.

Tietoa neljästä eri teemasta

Monen eri toimijan yhdessä tuottamaa sekä Euroopan meri- ja kalatalousrahaston rahoittamaa Itämeri.fi -sivustoa piti esitellä jo keväällä, kunnes korona perui luennot. Vuonna 2017 aloitetun projektin tuloksena syntynyt portaali julkaistiin huhtikuussa.

– Taustalla oli se, että Suomessa tuotetaan valtavan paljon merellistä tietoa, mutta on ollut huolta siitä, miten sitä tietoa löydetään. Sivuston tarkoitus on helpottaa näiden tietojen saatavuutta ja toisaalta tuoda laajemman yleisön tietoisuuteen Itämeren monet puolet.

Palvelussa tarjolla oleva tieto on jaettu neljään eri teemaan: luonto ja sen muutos, ihminen ja Itämeri, tutkimus ja menetelmät sekä vapaa-ajan vietto.

Karvonen itse on tuottanut tietoa ihminen ja Itämeri -osioon, joka käsittelee muun muassa merellisiä elinkeinoja. Karvosen ominta alaa on suomalainen meriklusteri.

– Palvelusta löytyy aina uusimmat luvut ja tiedot esimerkiksi siitä, miten suomalainen meriklusteri työllistää ja mitä kaikkia toimintoja kaupallisella puolella meriteollisuudessa on.

Tarjolla tietoa myös kouluopetukseen

Neljän teeman lisäksi sivustolla on muun muassa kuvapankki, Itämeri nyt -osio, mittava datapalvelu sekä opetukseen suunnattu alue.

Itämeri nyt -osio tarjoaa reaaliaikaista tietoa merestä, esimerkiksi veden- ja aallonkorkeudet sekä tiedot merellä liikkuvista laivoista. Sen rinnalla toimii meriopas.fi -sivu.

– Sieltä on kätevä katsoa tietoja vaikka kännykästä kun liikkuu saaristossa, Karvonen vinkkaa.

Opetussisältö on suunniteltu niin, että se sopii mahdollisimman monen ikäisille.

– On pyritty siihen, ettei sisältö olisi liian lapsellista, ja se on pyritty esittämään helposti opittavassa muodossa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut