Verotonta palvelua, mutta ei ehdoitta

Toimintakyvyttömillä tai toimintakyvyltään rajoittuneilla kuten vanhuksilla voi olla oikeus saada kotipalveluita ja niiden tukipalveluita ilman arvonlisäveroa. Oikeus ei kuitenkaan automaattisesti takaa, että palvelun saisi arvonlisäverottomana. Palveluntarjoajan täytyy täyttää ehdot.

–        Riippuu myös palveluntarjoajasta, täyttyvätkö arvonlisäverottoman myynnin edellytykset, johtava veroasiantuntija Päivi Taipalus Verohallinnosta kertoo.

Länsi-Suomen Diakonialaitoksen DiaSiivous ja Rauman kotihoitopalvelu on jo vuodesta 2011 tarjonnut toimintakyvyltään rajoittuneille asiakkailleen palveluja ilman arvonlisäveroa.

Palvelullikkö Marjo Hartikainen DiaSiivouksesta kertoo, että oikeuden saamiseksi piti tehdä anomus aluehallintovirastoon. Lisäksi asiakkaan kanssa tulee aina tehdä palvelusuunnitelma ja -sopimus, joista toinen kappale jää asiakkaalle ja toinen DiaSiivoukselle.

Muutakin paperisotaa asiaan liittyy. Kaikki yksityiset palveluntarjoajat eivät olekaan ryhtyneet myymään arvonlisäverottomia palveluita. Esimerkiksi Palvelu Oy Mäkiset perii alvin kaikista palveluistaan. Ilkka Mäkisen mukaan asia on herättänyt keskustelua.

–       Verottajan ohjeet ovat mielestäni hieman epäselvät tai sanoisinko monimuotoiset.

Lue aiheesta lisää maanantain Länsi-Suomesta