Vesi kimmeltää jo kutsuvasti Rauman maauimalan altaassa

Täysremontoidun uimalaitoksen käyttöönottoa valmistellaan parhaillaan.

Takavuosina alkukesien jännitysmomentti Raumalla oli, pysyykö vesi maauimalassa vai vuotaako allas jostain. Nyt ei sitä pelkoa ole, koska uimala on käynyt läpi perusteellisen remontin. Sitä sopii kuitenkin yhä jännittää, milloin uusittu maauimala saadaan avattua ensimmäistä kertaa.

– Tavoite on, että 8. kesäkuuta pystytään avamaan, mutta vielä on epävarmoja asioita. Koko ajan mennään kuitenkin eteenpäin, sanoo Rauman vs. liikuntatoimenjohtaja Ari Rajamäki.

Vesi tutkitaan

Epävarmoja asioita on monta, koska uimalaitosta koskevat monenlaiset viranomaismääräykset. Vaaditaan esimerkiksi Tukesin ja palo- ja pelastusviranomaisen tarkastukset sekä terveysvalvonnan kaksi puhdasta uimavesinäytettä, jotta uimala voidaan avata yleisölle.

Uimavesinäytteistä ensimmäinen otetaan tänään torstaina ja seuraava ensi viikolla. Näytteidenottoon päästään nyt, koska altaaseen on alkuviikolla laskettu vesi ja lisätty joukkoon kloori. Allaslaitteistoon saatiin kierto päälle tiistaina, joten vesi kulkee jo järjestelmän läpi.

Kokemuksien kesä

Maauimalassa oli jo viime kesänä vesi mutta vain koeluontoisesti. Varsinaista käyttöä ei kuitenkaan ollut, koska uimala ei ollut yleisölle avoinna. Siten tietoa prosessin toiminnasta ja käytön aiheuttamasta kuormituksesta ei vielä ole.

– Tämän kesän kokemukset kertovat sitten jatkossa paljon, Rajamäki miettii.

Viranomaistarkastusten ja laitteistoasioiden ohella uimalan valmisteleviin töihin kuuluvat allasnostimen asennus, loput kiveystyöt maauimalan maastossa sekä henkilökunnan käyttökoulutus.

Toimintaa maauimalalla tulee pyörittämään Narmacon Oy:n henkilökunta, mutta kaupunki laitoksen omistajana on hoitanut heidän perehdyttämisensä sen käyttämiseen.

Liikuntapaikat aukeavat

Muut raumalaiset liikuntapaikat ja niiden huoltotilat aukeavat jo maauimalaa aiemmin eli 1. kesäkuuta alkaen. Listaan ei kuitenkaan kuulu uimahalli, jonka on jo aiemmin ilmoitettu aukeavan seuraavan kerran vasta 17. elokuuta.

Liikuntapaikat ovat normaalisti käytössä harrastus- ja kilpailutoimintaan, mutta huomioon on otettava 50 henkilön kokoontumisrajoitus.

Myös kirjastot avataan kesäkuun 1. päivänä. Asiakkaiden määrää voidaan joutua ruuhka-aikoina rajaamaan väljyyden turvaamiseksi. Kirjastoissa ei järjestetä kesän aikana yleisötilaisuuksia.

Lukusalien, kokoustilojen, kahvion ja muiden asiakastilojen istuimien sekä asiakaspäätteiden määrää on vähennetty turvaetäisyyksien mahdollistamiseksi. Kirjastoauto liikennöi normaalisti, mutta asiakasmäärä rajoitetaan auton sisällä muutamaan henkilöön kerrallaan.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut