Vesisade rikkoi päällysteitä varsinkin Varsinais-Suomessa

Yleensä asvalttiin ilmestyy eniten reikiä keväisin, kun lumet ja routa sulavat. Tämäkin on Varsinais-Suomen ely-keskuksen mukaan odotettavissa tänäkin vuonna. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Teiden hoitourakoitsijoilla oli viikonlopun säiden takia varsinkin Varsinais-Suomessa kädet täynnä töitä. Viikonlopun aikana hiekoitettiin jäätyneitä teitä, poistettiin sulaneilta teiltä lumisohjoa, puhkottiin lumivalleja, jotta tielle kertynyt vesi saatiin pois, paikattiin sateen aiheuttamia reikiä ja asetettiin teille päällystevauriomerkkejä, tiedottaa Varsinais-Suomen ely-keskus.

Myös tienkäyttäjiltä tuli paljon ilmoituksia Tienkäyttäjän linjalle teiden kunnosta. Raision urakka-alueelta tuli viikonlopun aikana ilmoituksia saman verran kuin normaalisti kuukaudessa.

Ongelmat ovat ely-keskuksen mukaan keskittyneet Varsinais-Suomen alueelle, jossa on ollut lauhin sää.

Vesisade, nollakeli ja autojen nastarenkaat ovat tuhoisa yhdistelmä teiden päällysteille, joten viikonlopun aikana ilmestyi runsaasti uusia reikiä tielle. Osa rei'istä oli veden alla näkymättömissä, eikä niitä pystytä paikkaamaan ennen tien kuivumista. Näille kohdille on asetettu päällystevaurioista varoittavat merkit ja paikoin on myös alennettu nopeusrajoitusta.

Viikonloppuna tehdyt kylmäpaikkaukset eivät myöskään pysy hyvin. Kestävämpiä paikkauksia voidaan tehdä valuasfalttimassalla, mutta sitä saadaan ely-keskuksen mukaan aikaisintaan keskiviikkona.

Perusongelma päällysteiden reikiintymisessä on nollan molemmin puolin vaihtelevat sääolosuhteet, jotka ovat tyypillisiä Lounais-Suomessa. Tilanne ei parane nykyisestä, päinvastoin.

Sääennusteiden mukaan plussakelit jatkuvat tällä viikolla, joten päällysteisiin tulee ilmaantumaan lisää reikiä. Reikiä paikataan sitä mukaa kuin niitä ilmestyy, jos ne eivät ole veden ympäröimänä.

Tienkäyttäjä voi hakea vahingonkorvausta maantiellä sattuneesta vahingosta, joka on aiheutunut tien puutteellisesta kunnossapidosta. Vahingon sattuessa kannattaa kirjata muistiin tarkka vahinkoaika ja -paikka sekä vahingon aiheuttaja, ottaa valokuvia tapahtumapaikasta, vahingon aiheuttajasta, tiestöstä ja vaurioista sekä soittaa Tienkäyttäjän linjalle 0200 2100.

Lisätietoja vahingonkorvauksen hakemisesta löytyy verkkosivuilta http://www.ely-keskus.fi/web/ely/vahingonkorvaukset.

Lisää aiheesta

Ajokeli Raumalla erittäin haastava: muun muassa Kalatoria kannattaa välttää

Sateet jatkuvat etelässä – jalankulkijoilla iso riski liukastua

Vain tilaajille Joko talvi oli tässä? – vaihtokuvat näyttävät melkoisen muutoksen säässä