Veteen hyppääminen voi rikkoa sukellusmaskin lasin

Karkaistusta lasista tehdyt sukellusmaskien linssit eivät välttämättä kestä veteen hyppäämistä, muistuttavat Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Sukeltajaliitto. Tukesin tietoon on tullut muutama tapaus, joissa sukellusmaskin linssit ovat hajonneet sirpaleiksi, kun lapsi on hypännyt maski kasvoillaan veteen.

Sukellusmaski ei ole lelu ja se on tarkoitettu vain sukelluskäyttöön. Maskin käyttö vaatii käyttäjältä uimalaseja enemmän huolellisuutta, koska sukellusmaskin linsseissä käytetään pääasiassa karkaistua lasia, eikä se kestä kovia iskuja. Esimerkiksi veteen hyppääminen voi rikkoa sukellusmaskin lasin.

Sukellusmaskit ja uimalasit ovat henkilönsuojaimia. Markkinoilla olevien henkilönsuojainten on täytettävä eurooppalaiset turvallisuusvaatimukset. Tukes ei tarkasta kaikkia markkinoille tulevia tuotteita, eikä myönnä niille hyväksymisiä. Vastuu siitä, että markkinoilla olevat tuotteet ovat vaatimusten mukaisia, on toiminnanharjoittajilla eli tuotteiden valmistajilla, jakelijoilla ja jälleenmyyjillä.