Veturinkuljettajien työriitaan etsitään ratkaisua viikonlopun aikana, junalakko uhkaa maanantaina

Junaliikenteen pysäyttävä lakko uhkaa alkaa maanantaina. Lakolle ei ole ilmoitettu päättymispäivää. Arkistokuva: Juha Sinisalo

Veturinkuljettajien työriitaan etsitään ratkaisua viikonlopun aikana, kertoi valtakunnansovittelija Anu Sajavaara perjantaina.

Hänen mukaansa ratkaisun etsiminen saattaa jatkua sunnuntaille saakka.

– Tässä selvitellään kaikkia mahdollisuuksia ja pidetään yhteyttä viikonloppuna, Sajavaara sanoi STT:lle.

Sajavaara kuvaili työriidan tilannetta erittäin vaikeaksi.

– Se on paljon monimutkaisempi asia kuin mitä ulospäin näyttää.

Junaliikenteen pysäyttävä lakko uhkaa alkaa maanantaina. Lakolle ei ole ilmoitettu päättymispäivää.

Jos lakko toteutuu, VR peruu kaikki kauko- ja lähiliikenteen matkustajajunien vuorot lakon ajalta. Matkustajajunia ei siis ajeta esimiesvoimin.

Sunnuntaina ennen puoltayötä lähteneet matkustaja- ja tavarajunat ajettaisiin lakkoaamuna määräasemilleen.

Lakon ajalle ostetuista junalipuista maksetaan rahat takaisin automaattisesti noin viikon kuluessa. Jos asiakas haluaa siirtää liput toiseen ajankohtaan, sen voi tehdä ilman muutosmaksua VR:n sovelluksessa, verkkosivuilla tai soittamalla asiakaspalveluun.

Lakonajan tavaraliikenteen junista peruttaisiin VR:n mukaan suurin osa, yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta.

Helsingin seudun liikenteestä (HSL) kerrottiin, että metroliikenne kulkee pääkaupunkiseudulla normaalisti mahdollisen junalakon ajan.

On arvioitu, että junien matkustajaliikenteen pysähtyminen saattaisi tuoda lisää matkustajia linja-autoihin. Länsilinjojen kehitysjohtaja Jukka Ylitalo kertoi perjantaina, ettei Länsilinjat ollut tässä vaiheessa päättänyt bussien lisävuoroista.

– Varaudumme kuitenkin seuraamaan, käykö jollakin reitillämme lipunmyynti vilkkaasti. Jos näin tapahtuu, katsomme, voitaisiinko reitille lisätä toinen auto.

Ylitalo kuitenkin samalla muistutti, että bussit ja junat tuovat toisilleen matkustajia syöttöliikenteessä. Toisen puolen poissaolo ei siis yksiselitteisesti lisää toisen puolen matkustajia.

Emmi Tilvis, Pertti Mattila, STT