Vielä viimeinen yritys valittaa: Syvärauman taposta tuomittu koettaa viedä asian korkeimpaan oikeuteen

Kesäkuussa 2021 tapahtunutta veritekoa saatetaan käsitellä vielä suomalaisen oikeusjärjestelmän korkeimmassa asteessa – jos valituslupa myönnetään.

Raumalla kesäkuussa 2021 tapahtuneesta niin sanotusta Syvärauman taposta sekä käräjäoikeudessa että hovioikeudessa tuomittu raumalaismies yrittää valittaa tuomiostaan vielä kerran. Raumalaisen Jouni Juhani Saariston (s. 1965) puolustus on toimittanut korkeimpaan oikeuteen valituslupa-anomuksen sekä valituksen tuomiostaan.

Hovioikeuden tuomio annettiin marraskuussa, ja määräaika valituslupa-anomuksen ja valituksen jättämiselle korkeimpaan oikeuteen oli tammikuussa.

Vaimonsa Syväraumassa tappaneella miehellä yhä edessään pitkä vankeus – käräjätuomio ei horjahtanut hovissa eikä aurinkolasitarinalla ollut juuri arvoa

Korkeimpaan oikeuteen (KKO) toimitetut asiakirjat ovat lähtökohtaisesti julkisia, ja LS sai julkisen version valituslupa-anomuksesta ja itse valituksesta pyytämällä.

Hakemus on jätetty korkeimpaan oikeuteen 4. tammikuuta eli määräajan sisällä.

Hakee lupaa kahdella eri perusteella

Saaristo hakee valituslupaa sekä ennakkopäätösperusteella että "muu painava syy" -perusteella.

Ensin mainittu liittyy siihen, voidaanko poliisin välittömästi teon jälkeen tapahtumapaikalla kuvaamaa puhutusvideota hyväksyä todisteeksi.

Saariston puolustuksen mukaan korkeimman oikeuden tulisi ottaa kantaa tällaisen tallenteen hyödyntämismahdollisuuteen tilanteessa, jossa voidaan epäillä, ettei epäilty ymmärrä oikeuksiaan.

Puolustuksen mukaan tallenteelta voidaan havaita Saariston humalatilan lisäksi se, että hän pyytää häntä puhuttaneelta poliisilta sikaria. Saaristo on puolustuksen mukaan "sellaisessa mielentilassa, jossa hän pitää tärkeämpänä saada yhden sikarin poltettavakseen kuin sitä, että hänet tuomittaisiin tahallisesta taposta".

Puolustus väittää sen osoittavan, että hän ei kykene arvioimaan omaa etuaan tai sitä, mikä merkitys hänen puhuttamisellaan on.

Vaatii yhä tapposyytteen hylkäämistä

Muulla painavalla syyllä Saariston puolustus taas viittaa yksinkertaisesti siihen, että hovioikeus on "arvioinut näyttöä keskeisiltä osin virheellisesti". 

Saaristo vaatii korkeinta oikeutta muuttamaan syyksilukemista siten, että hänen katsotaan vain kerran "huitaisseen [vaimoaan]avainnipulla, johon on sisältynyt monitoimityökalu".

Tapon sijaan hänet tulisi valituksen mukaan tuomita törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta tai toissijaisesti surmasta.

Valituksessa viitataan toistuvasti Saariston tekohetkellä kokemaan psyykkiseen kuormitukseen. Valituksen mukaan Saariston "mieli on järkkynyt", kun vaimo läpsäisi häntä kasvoihin ja kertoi haluavansa avioeron.

– Saaristo on tekohetkellä ollut psyykkeeltään kuormittunut ja kokenut voimakasta hylkäämisen pelkoa. Voimakkaan tunnereaktion ja päihtymystilansa vuoksi hän ei ole kyennyt säätelemään käyttäytymistään, valituksessa kuvaillaan.

Kolmesti lähellä itsemurhaa

Saaristo on jo käräjäkäsittelyn yhteydessä tehdyssä mielentilatutkimuksessa todettu tekohetkellä syyntakeiseksi, eli hän oli tekoaikaan täydessä ymmärryksessä.

Osa valitukseen sisältyvistä tiedoista on salattu, mutta julkiseksi jätetyssä osuudessa puolustus kertoo, että muutamat tekoa edeltävät kuukaudet olivat Saaristolle erityisen vaikeita ja hän oli kolmesti lähellä tehdä itsemurhan.

"Kuormitustila" ja "tunnekuohu" puhuvat puolustuksen mukaan sen puolesta, ettei Saaristo ole toiminut tahallisesti eikä hänen tarkoituksenaan ole ollut aiheuttaa vaimonsa kuolemaa.

Valitusluvan käsittely vienee kuukausia

Tässä vaiheessa tehdyllä anomuksella Saaristo hakee korkeimmalta oikeudelta vasta lupaa valittaa tuomiosta.

Itse valitusluvan käsittelylle ei ole vielä tarkkaa aikataulua, mutta KKO:sta kerrotaan, että keskimääräinen käsittelyaika on 4–6 kuukautta.

Jos KKO ei myönnä valituslupaa, hovioikeuden tuomio saa lainvoiman. Hovioikeus tuomitsi Saariston käräjäoikeuden tavoin yhdeksäksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen.

Jos KKO myöntää valitusluvan, KKO ottaa valituksen käsiteltäväkseen. Tällöin käsittelyn kestoon voi KKO:n arvion mukaan lisätä kokonaisen vuoden.

LS jatkaa oikeuskäsittelyn seuraamista.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut