”Vielä yksi reissu kauppaan ja siihen loppuvat huitelut” – Bernoullit ottavat suositukset tosissaan

Heta ja Markus Bernoullin arki mullistui kerralla, kun hallitus suositteli yli 70-vuotiaiden ”karanteenia”. Yleensä vilkkaasti liikkuva pariskunta on nyt visusti neljän seinän sisällä.

| Päivitetty

Tylsää, luonnehtii Heta Bernoulli, 76 vuotta, keskiviikkoiltapäivänä Vanhan Rauman kodissaan. "Mikäs tässä, aurinko paistaa ja luetaan ääneen Tapio Koivukarin kirjaa Pirtumiehet", toteaa puolestaan Markus Bernoulli, 77. Hän aikoo iltapäivällä käydä Lähdepellolla juoksemassa kuntoportaita ja lenkillä. Sen jälkeen on vuorossa sauna.

Huonosti polviongelmien takia muutenkin liikkuva Heta Bernoulli on tiistaista lähtien ollut tiiviisti kotona. Hän aikoo noudattaa yli 70-vuotiaiden ”karanteenia”.

Markus Bernoulli sen sijaan ajoi tiistaina yksin Mynämäelle hakemaan uusia ikkunoita ja tapasi kahvilassa poikansa (”ei halattu, pidettiin etäisyyttä eikä kumpikaan pärskinyt”).

– Torstaina vien auton jarruhuoltoon ja käyn samalla kaupassa. Siihen loppuvat huitelut. Sen jälkeen meinaan lähteä kotoa pois vain ulkoillakseni.

Bernoulleilla eletään erilaista arkea kuin vielä jokin aika sitten. Aktiivisen pariskunnan kalenteri on tyhjä ja olo siksi kummallinen.

– Koko viikolla ei ole yhtään menoa, ihmettelee Heta Bernoulli.

Hallituksen toimet saavat ymmärrystä

Bernoullien mielestä on mahdoton tietää, onko kyse normaalia pahemmasta flunssaepidemiasta vai henkeä pahemmin ja laajemmin uhkaavasta epidemiasta. Kuka osaa varmuudella sanoa, mikä on oikea tapa toimia?

Markus Bernoulli viittaa Italiaan ”ennalta varautumisen mallimaana”.

– Italia ei hoitanut hommia hyvin, ja siellä kävi sitten huonosti.

– Eihän Suomessakaan kukaan tiedä, onko tämä lopulta vain kallis harjoitus, jossa ehkä muutama kalkkis säästetään.Päättäjien ja viranomaisten toimet saavat kuitenkin kannatusta, myös yli 70-vuotiaiden eristäminen ja liikkumisen rajoitukset.

– Jos ikäihmiset tukkivat sairaalapaikat, nuoremmat eivät pääse hoitoon.

”Yhteisöllisyys on lisääntynyt valtavasti”

Kun tieto yli 70-vuotiaiden kontaktien rajoittamisesta tuli, Bernoullien naapurissa olevalta vuokralaiselta tuli heti viesti. Nuori mies tarjoutui käymään kaupassa samalla kun tekee omia ostoksiaan.

Lisäksi Bernoullit ovat saaneet runsaasti yhteydenottoja. Puhelin on soinut enemmän kuin ikinä.

Kuulumisia kyselevät niin pääasiassa samanikäiset ystävät kuin omat lapset, joista kukaan ei asu Raumalla.

– Sellaista virtuaalista kanssakäymistä. Kaikilla taitaa käydä aika pitkäksi, Markus Bernoulli toteaa.

Korona-virus on heidän mielestään osoittanut, että suomalaisilla riittää empatiaa ja auttamisen halua.

– Tämä tilanne on lisännyt valtavasti yhteisöllisyyttä, Heta Bernoulli pohtii.

Ristikkoryhmä kokoontuu kuitenkin

Vaikka Bernoullit aikovat pitäytyä poikkeustilan säännöksissä, rajoja kokeillaan perjantaina, tosin hallitusti.

Silloin Bernoullien olohuoneessa kokoontuu kolmen hengen ristikkoryhmä. Etäisyys muistetaan eikä kukaan ole sairaana, vakuuttaa Heta Bernoulli.

– Ja minä olen kahvinkeittäjä, niin kuin aina, Markus Bernoulli hymyilee.

Heikki Kauhanen: Hyvä fyysinen kunto ei paljoa hyödytä

Entinen pääsarjakiekkoilija Heikki Kauhanen, 74, ymmärtää hyvin koronan tuomat rajoitukset riskiryhmille. Silti aktiivista kuntoilijaa harmittaa se, miten suositukset ovat vaikuttaneet hänen elämäänsä.

– Olen pyrkinyt jatkamaan normaalia elämää. Joiltain osin rytmiä on ollut pakko muuttaa, kun jäähallit ja kirjastot ovat kiinni. Tennistä olen käynyt pelaamassa, sillä ei siellä hallilla ole kuin neljä kerrallaan, Kauhanen muotoilee.

Normaaliksi elämäksi Kauhanen määrittelee sen, että hän käy ruokakaupassa, liikkuu ulkona ja voi piipahtaa myös nopeasti hiljaisessa kahvilassa.

Aamut hän on aloittanut tavanomaisesti toriparlamentilla, joka on kuitenkin osallistujamäärältään supistunut.

– Yksi kaveri on karanteenissa jossain päin maailmaa. Puhuimme Lukosta ja koronasta, mutta pidimme selvät etäisyydet toisiimme.

– Kyllä kaupungilla näkee, että pikku hiljaa suositukset tehoavat. Hiljaisempaa on, ja minulla on surku paikallisten yrittäjien puolesta.

Kauhanen ei ole jäänyt täysin neljän seinän sisälle, mutta välttelee tarpeettomia kontakteja ja isompia massoja.

Hän on alkanut pestä käsiään entistä tiuhemmin ja jättänyt vessapaperin hamstraamatta.

– Luulin eiliseen saakka, että ikäiseksi hyvä kuntoni pienentäisi riskiä. Sitten kuulin kaverin kautta lääkärin mielipiteen, että se ei ole niin. Korona on joka tapauksessa vaarallisempi ikääntyneille kunnosta riippumatta, Kauhanen muistuttaa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut