Viemäristä alas vedetty lääke voi kuormittaa Itämerta – raumalaisten tietoisuus asian merkityksestä on kasvanut, arvioi apteekkari

Raumalaisilta lääkkeiden hävittäminen näyttää sujuvan mallikkaasti, mutta kuluttajatutkimuksen perusteella suomalaisilla on vielä petrattavaakin.

Raumalaiset ovat kunnostautuneet lääkejätteen oikeaoppisessa hävittämisessä, arvioi apteekkari Päivi Lehto. "Mielestäni tietoisuus siitä on lisääntynyt. Siitä on puhuttu paljon, kuten ympäristöasioista yleensäkin: suojellaan Itämerta ja niin edelleen", Lehto luonnehtii.

Itämeren suojeluun lääkejäte liittyykin olennaisesti. Väärin hävitetyt eli esimerkiksi sekajätteeseen heitetyt tai viemäristä alas vedetyt lääkkeet saattavat päätyä lopulta Itämereen ja kuormittaa merta ja sen eliöstöä.

Asian tärkeyttä pitää esillä muun muassa Lääkkeetön Itämeri -kampanja, joka on käynnissä nyt kolmatta kertaa.

– Viemäriin tai roskikseen päätyneiden lääkkeiden lääkejäämät aiheuttavat esimerkiksi eliöille epätoivottuja hormonivaikutuksia ja käyttäytymishäiriöitä, kertoo Suomen ympäristökeskuksen johtava asiantuntija Taina Nystén kampanjan tiedotteessa.

Suursiivousten aikaan määrät isompia

Lääkejätettä tuodaan Ensimmäiseen apteekkiin päivittäin, kertoo Lehto. Niin myös Paroalhon apteekkiin, kertoo proviisori Johanna Into.

– Sitä tulee suhteellisen tasaisesti. Omia säiliöitämme käydään tyhjentämässä kahden viikon välein, Into sanoo.

Inton mukaan lääkejätteen määrään sisältyy myös kausivaihtelua: esimerkiksi joulun aikaan vanhentuneita tai tarpeettomia lääkkeitä tuodaan isompia määriä kerralla suursiivousten jälkeen.

Juttu jatkuu faktalaatikon jälkeen.

Moni ei tiedä lääkelaastareista

Lääkkeetön Itämeri -kampanja on teettänyt lääkkeiden hävittämisestä myös kuluttajatutkimuksen, jonka mukaan jopa 18 prosenttia suomalaisista hävittää lääkkeitä viemäriin, vessanpönttöön tai roskikseen.

Lisäksi tutkimuksessa havaittiin, että lääkeainetta sisältävät laastarit aiheuttavat epätietoisuutta.

Vain 30 prosenttia suomalaisista tietää, että ne tulisi palauttaa lääkejätteenä apteekkiin.

Pyritty tekemään mahdollisimman helpoksi

Apteekki Duon proviisori Tanja Raatikainen muistuttaa, että ruiskut ja neulat pitää tuoda hävitettäväksi muista lääkkeistä erillään, kuten myös jodipitoiset tuotteet.

– Tabletteja ei sinänsä välttämättä tarvitse irrotella pakkauksista. Omat nimet kannattaa reseptilääkepurkeista ottaa pois, Raatikainen neuvoo.

Lääkkeiden oikeaoppinen hävittäminen on pyritty tekemään asiakkaalle mahdollisimman helpoksi, kertoo Ensimmäisen apteekin Päivi Lehto.

– Lääkejätteiden palautuspiste on näkyvällä paikalla, ja tuomme lisäksi asiaa esille asiakkaiden kanssa keskustellessa, Lehto sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Rauman kaupungin jätevesistä ei tutkita lääkepitoisuuksia

Viemärin tai vessanpöntön kautta hävitetyt lääkkeet saattaisivat näkyä kohonneina lääkeainejäämäpitoisuuksina jätevedessä.

Rauman yhteispuhdistamolla lääkeainejäämien määriä ei kuitenkaan ole selvitelty, kertoo UPM:n Rauman paperitehtaan turvallisuus- ja ympäristöpäällikkö Pasi Varjonen.

– Tarkkailuohjelmassamme tehtävät mittaukset eivät kerro lääkeainetasoista. Asiaa ei myöskään ole vuosien saatossa selvitelty, Varjonen kertoo.

Asian kommentointi ohjautui Varjoselle, koska Rauman kaupungin jätevedet johdetaan Metsä Fibren sellutehtaan ja UPM:n paperitehtaan yhteispuhdistamoon puhdistettavaksi.

Mikäli asiaa haluttaisiin tutkita tarkemmin, se vaatisi Varjosen arvion mukaan erikoislaboratorion, josta löytyisi tarvittava välineistö ja osaaminen.

– Lisäksi lääkeainejäämät olisi varmaan järkevää mitata kaupungin jätevesistä ennen niiden yhdistämistä metsäteollisuuden jätevesiin, Varjonen pohtii.

Tällä hetkellä Rauman kaupungin jätevesistä tutkitaan huumausainepitoisuuksia sekä koronaviruksen esiintyvyyttä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut