Vierailukiellon loppuminen on tosiasia nyt myös Raumalla – osastojen ja palvelukotien vierailuissa silti edelleen erityisjärjestelyjä

Vierailujen järjestämiseen liittyy silti edelleen erityisjärjestelyjä. Arkistokuva: Pekka Lehmuskallio

Maaliskuun puolivälissä annettu vierailukiellto Rauman terveyspalveluiden T-osastoilla ja ympärivuorokautisen tehostetun palveluasumisen yksiköissä päättyy tänään perjantaina 26. kesäkuuta, tiedottaa Rauman kaupunki.

Vierailukielto puretaan, koska koronaepidemiaan perustuvat poikkeusolot ovat päättyneet. Vierailujen järjestämisessä noudatetaan kuitenkin edelleen harkintaa ja varovaisuutta.

On syytä muistaa, että vierailulle saa tulla vain terveenä ja oireettomana. Henkilökunta opastaa ja auttaa läheisiä käsihygieniasta huolehtimisessa sekä suojainten käytössä.

T-osastoilla vierailijoiden tulee ilmoittautua hoitajille osastolle tullessaan ennen potilashuoneeseen menoa. Omaisten toivotaan sopivan vierailuistaan niin, että kaikki halukkaat eivät tule osastolle yhtä aikaa.

– Yksiköiden yleiset tilat rajataan edelleen henkilökunnan käyttöön. Läheiset eivät turhaan liiku yhteisissä tiloissa, vaan menevät suoraan potilaan huoneeseen, toimialajohtaja Satu Helin toteaa tiedotteessa.

Johtavan ylilääkärin Hannu Nordqvistin mukaan vierailut rajataan 1–3 henkilöön ja kahden metrin turvaväliä muihin ihmisiin tulee noudattaa.

Myös vierailusta ympärivuorokautiseen tehostettuun palveluasumisen yksikköön tulee edelleen aina sopia ennakkoon henkilökunnan kanssa.

Yksiköissä panostetaan ulkotapaamisiin ja mahdollistetaan sovitut tapaamiset niihin varatuissa erillistiloissa suojausohjeiden mukaisesti.

Vierailut tulee toteuttaa niille varatuissa tiloissa mahdollisuuksien mukaan. Yhteydenpito sähköisten välineiden avulla on edelleen suositeltavaa.

Aiemman käytännön mukaisesti kriittisesti sairaiden ja saattohoidossa olevien henkilöiden luona vierailusta sopimiseksi tulee ottaa ennakkoon yhteyttä yksikköön, josta annetaan tarvittavat suojainohjeet.

Kunnat toimivat jatkossa paikallisten olosuhteiden perusteella tartuntatautilain mukaisesti. Vaikka vierailukieltoa ei enää ole, sosiaali- ja terveysministeriö suosittaa edelleen pidättäytyväisen linjan mukaista toimintaa, koska koronatartuntoja ilmenee edelleen.

Lisää aiheesta

Kansliapäällikkö Varhila: Hoivakotien vierailurajoituksiin palataan kesän lopulla

Apulaisoikeusasiamies puuttui hoivakotien vierailukieltoihin – poikkeusaikanakin rajoitukset pitäisi tehdä mahdollisimman lievinä

Vain tilaajille "Tavataan sitten kun kuolet, äiti" – Toimittaja piti vierailukiellon aikana hoivakotiin yhteyttä videopuheluilla ja sai hätkähdyttävän viestin

Hoivakodit joutuneet käännyttämään vanhusten luokse tunkevia omaisia – Yritykset: Tarvittaessa lukitaan ovet tai soitetaan paikalle poliisit

Rauman kaupunki rajoittaa tilojensa käyttöä