”Vihkikeskustelulle hyvä antaa aikaa ja tilaa”

Vihkiparin kohtaaminen etukäteen on Satu Salmiselle ja Milla Voudinlehdolle tärkeää. Keskustelussa on hyvä paikka pohtia parisuhdetta ja elämäntilannetta laajemminkin.

| Päivitetty

Perinteet ovat edelleen kunniassa Raumallakin, kun vihkipari suunnittelee kirkkohäitä. Moni asia tehdään niin kuin on tehty vuosikymmenten ajan.

Yksi niistä on se, että usein isä saattaa morsiamen alttarille, vaikka morsiuspari olisi asunut yhdessä pitkäänkin.

– Perinteet ovat tärkeitä, toteavat Rauman seurakunnan pastorit Satu Salminen ja Milla Voudinlehto.

Kirkollinen kaava etenee sekin perinteisesti, mutta pariskunnan henkilökohtaiset toiveet voidaan huomioida esimerkiksi musiikkivalinnoissa ja vihkipuheen sisällössä.

Tyypillistä vihkiparia on Salmisen ja Voudinlehdon mukaan mahdoton määritellä.

Pyhän Ristin kirkossakin vihkimisiä on pitkän kaavan isoista perinnehäistä aina non stop -vihkimisiin.

Ja koska Raumalla on yli 30 eri kansallisuutta, pappi voi joutua pitämään vihkitoimituksen osittain esimerkiksi suomeksi ja englanniksi. Rauman seurakunnasta löytyy myös muun muassa englannin, ruotsin, italian, ranskan ja japanin osaamista.

Satu Salminen on työskennellyt Rauman seurakunnassa 13 vuotta ja Milla Voudinlehdo kahdeksan. Molemmat ovat vihkineet useita pariskuntia.

He arvelevat, että nykyään on aika tavallista, että vihkitapahtuma on pienimuotoinen. Isot prinsessahäät eivät ole niin yleisiä kuin vielä vuosikymmen sitten.

– Myös vain todistajien läsnäollessa olemme vihkineet pareja. Sekin on yleistä, että pariskunta vihitään kastejuhlan yhteydessä.

Useimmiten valitaan lyhyt vihkikaava, jossa ei ole pitkän kaavan mukaista sormuslupausta. Pitkä kaava on myös aiemmin saattanut tarkoittaa morsiusmessua, jossa on ollut ehtoollismessu vihkimisen kunniaksi. Amerikkalaistyylinen vihkivalojen lausuminen tai puheiden pitäminen ei ainakaan vielä ole Suomessa kovin suosittua.

Pienimuotoisuuden suosiosta kertoo sekin, että non stop -vihkitilaisuuksissa on riittänyt vihittäviä. Seuraavan kerran ilman ajanvarausta pääsee Pyhän Ristin kirkossa naimisiin tänä vuonna 19. syyskuuta.

Esteiden täytyy toki olla selvitettyinä ennen kuin astellaan papin eteen.

Sekä Salminen että Voudinlehto korostavat vihkikeskustelun merkitystä.

– Vihkikeskustelulle kannattaa antaa aikaa ja tilaa. Samalla, kun puhutaan vihkitapahtumasta, on hyvä käydä läpi parisuhdetta, Salminen toteaa.

– Papin kanssa voi hyvässä hengessä jutella vihkiparin omasta elämästä ja elämäntilanteesta. Ei pappia tarvitse pelätä! Mekin olemme ihan tavallisia ihmisiä, emme vain seremonian suorittajia. Papitkin on hyvin todennäköisesti miettivät omassa elämässään ihan samoja asioita kuin vihkiparit.

Vihkitilaisuuden jälkeen vihkipappi saattaa saada kiitoskortin ja monesti häntä pyydetään myös pitämään kastetilaisuus. Salminen ja Voudinlehto korostavat, että vihkipappiin voi ottaa yhteyttä muulloinkin mieltä askarruttavissa asioissa.Hääpäivä on paitsi ihana ja ikimuistoinen myös usein stressaava ja jännityksen täyteinen. Satu Salminen tosin sanoo, että vähän jännitystä pitää ollakin, eihän tapahtuma muuten tuntuisi tärkeältä.

– Niin paljon ei kuitenkaan pitäisi jännittää, että tilanteesta ei pysty nauttimaan.

Pastorit korostavat, että kun vihkipari saapuu hääpäivänään kirkolle, on rauha maassa.

– Heistä huolehditaan ja heitä opastetaan kaikin tavoin. Sakastissa asiat laitetaan kuntoon, oli sitten kyse hääpuvun pienestä korjauksesta tai vauvan imettämisestä.

Pyhän Ristin kirkko on Rauman suosituin vihkikirkko. Eniten vihkimisiä on kesällä, jolloin Rauman seurakunnan papeillakin vihkivuorot lauantaille.

Kaikki kirkolliset vihkimiset eivät kuitenkaan tapahdu kirkossa. Milla Voudinlehto muistelee vihkineensä pariskuntia ainakin laivan kannella ja meren rannalla.

Pyhän Ristin kirkossa vielä tilaa kesävihkimisille

Rauman suosituimman vihkikirkon Pyhän Ristin kirkon varauskalenterissa on vielä mukavasti tilaa ensi kesänä.

Eniten varauksia on heinäkuussa, jolloin monena lauantaina on kolme vihkimistä. Elokuun suosituin viikonloppuna näyttäisi tällä hetkellä olevan 17.8., jolloin varauksia on neljä.

Leila Kortelahti kirkkoherranvirastosta kertoo, että yhteen päivään mahtuu useita vihkitilaisuuksia.

– Esimerkiksi viime kesän suosituimpana päivänä eli 18. elokuuta vihittiin kahdeksan paria Pyhän Ristin kirkossa. Ensimmäinen oli varttia vaille kaksitoista ja viimeinen iltakuudelta.

Vihkimiseen varataan aikaa 45 minuuttia.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut