Viiden maakuntakentän lentoliikenne jatkuu valtion tukemana ensi vuoden vappuun asti

Traficomin mukaan tavoitteena on, että tämän jälkeen lentoliikenne alueille jatkuu markkinaehtoisesti.

Lentoliikenne viidellä maakuntakentällä jatkuu valtion tukemana 28. huhtikuuta 2024 asti, kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Traficom ja Finnair ovat tehneet sopimuksen lentojen jatkumisesta eduskunnan maaliskuun alussa myöntämän 17 miljoonan euron lisärahoituksen turvin.

Traficomin tiedotteessa kerrotaan, että koska kyseessä on optio, jatkuu palvelutaso pääasiassa nykyisellään. Sopimuskauden aikana lentoaikatauluihin voidaan tehdä jonkin verran muutoksia, jotta ne vastaisivat mahdollisimman hyvin alueiden lentotarpeisiin.

Valtio on tukenut reittilentoja Helsingistä Joensuun, Jyväskylän, Kajaanin, Kemin ja Kokkolan lentokentille korvaamaan koronan myötä loppuneita markkinaehtoisia lentoyhteyksiä.

Finnair voitti viiden maakuntakentän lentoliikenteen kilpailutuksen viime syksynä. Tuoreessa tiedotteessaan Finnair kertoo, ettei se ole palaamassa reiteille kaupallisena toimijana, vaan jatkaa reittien ostoliikenneoperaattorina nyt sovitun kauden loppuun saakka.

Tavoitteena markkinaehtoisuus

Traficomin mukaan tavoitteena on, että valtion tukeman kauden jälkeen lentoliikenne alueille jatkuu markkinaehtoisesti. Johtaja Pipsa Eklund Traficomista kertoo STT:lle, että lentoliikenne voisi jatkua jonkin muun lentoyhtiön kuin Finnairin toimesta.

– Periaatteessa mikä taho tahansa, joka täyttää kaikki ilmailun perusedellytykset, voisi niitä reittejä lähteä operoimaan.

Eklundin mukaan maakunnat tekevät parhaillaan kartoituksia mahdollisen liikennöijän löytämiseksi.

– Katsotaan, löytyykö mielenkiintoa. Tähän mennessä on kilpailutettu niin lyhyitä pätkiä, että se ei ole tuonut sellaista pidemmän ajan näkyvyyttä, mikä olisi tavoite, Eklund sanoo.

Anniina Korpela, STT

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut