Viidessä vuodessa on tarkoitus saada Pitsikaupungin joulu hyvään vauhtiin – "Päättäjillä pitää kuitenkin olla rohkeutta pitää rahoitus vastaavana"

Sitten kaupungin rooli toivon mukaan pienenee, muttei toki kokonaan lopu.

Kolmannen joulun uutuus oli valaistu Savilanpuisto. Valot saivat kovasti kehuja.

Pitsikaupungin joulu petraa menoaan kuin sika juoksuaan. Kuukauden jouluhuumaan löytää yhä useampi raumalainen ja myös muualta osataan jo suunnistaa Rauman jouluun.

– Saimme viime viikolla palautteen vuoden 2023 joulusta. Oli ensimmäinen vuosi, kun palaute oli puhtaasti positiivista, kaupunkikehitysjohtaja Satu Saarinen iloitsee.

Saarinen kuitenkin huomauttaa, että vaikka palaute lämmittääkin, ei sitä kerätä kehujen takia. Tarkoitus on palautteen pohjalta kehittää sesonkia entisestään.

Kaupunki hoitaa infran

Pitsikaupungin joulu on viisivuotinen projekti, josta nyt on takana kolme joulua. Tavoitteena on, että kun viisi joulua on vietetty, raumalaiset on totutettu asiaan. Tottuminen tarkoittaa erityisesti sitä, että kaupungin rooli pienenee, ja muut tahot ottavat enemmän vastuuta.

– Emme me voi jatkossakaan hypätä kokonaan pois, museo- ja kulttuurijohtaja Risto Kupari kuitenkin huomauttaa.

– Kaupunki mahdollistaa tapahtuman ja vastaa valaistuksista, turvallisuusasioista, auttaa lupa-asioissa ja hoitaa infran, Saarinen jatkaa.

Tarkoitus on, että Pitsikaupungin joulu toimisi tulevaisuudessa samoin kuin Pitsiviikko, jossa mukana on paljon toimijoita. Kaupunki toimisi ylimpänä koordinaattorina.

Saarisen mielestä esimerkiksi isot yritykset voisivat sponsoroida jouluisia tapahtumia. Eikä mikään estä ketä tahansa vaikkapa laittamasta jouluvaloja.

Nyt jo monet ovatkin tarttuneet mahdollisuuteen. Vanhan Rauman Kellari halusi vastaavat valot kuin Savilan puistossa on. Optikkoliike Palmulla puolestaan on valoteokset sekä sisäpihalla että Kuninkaankadulla. Yrittäjillä on jo vuosia ollut kauniit havuköynnökset liikkeidensä ulkopuolella.

Täysin uuden mahdollisuuden tarjoaa tänä vuonna jouluksi valmistuva Keskuspuiston tekojäärata. Saarinen kannustaa alueen yrittäjiä jo nyt suunnittelemaan jouluntienoon tapahtumia.

Muutenkin vuoden 2024 Pitsikaupungin joulua aletaan valmistella näillä näppäimin. Uusia tekijöitä tarvitaan.

– Minuun voi ottaa vaikka suoraan yhteyttä, jos on halua tulla mukaan toteuttamaan joulua. Joulutorikin on tarkoitus kilpailuttaa tänä vuonna, Saarinen sanoo.

Saarinen ja Kupari huomauttavat, että nyt ei haeta vapaaehtoisia. Valittaville toteuttajille on antaa rahaa toteutukseen.

Veroeurot vähentynevät

Viime vuodelle kaupunki oli budjetoinut jouluun 300 000 euroa. Tänä vuonna käytettävissä on 270 000 euroa. Saarisen mukaan on epätodennäköistä, että kaupungin budjetista löytyisi jatkossa joka vuosi yhtä paljon euroja.

– Päättäjillä pitää kuitenkin olla rohkeutta pitää rahoitus vastaavana viisi vuotta, jotta saadaan tämä jouluinen matkailutapahtuma kunnon vauhtiin, Kupari puolestaan toteaa.

Ensimmäiset kaksi vuotta kaupungin talousarvioon oli joululle varattu 80 000 euroa kumpaisellekin vuodelle. Summalla ei ihmeitä saatu aikaiseksi, kun nollasta aloitettiin.

– Teimme avoimen visuaalisen konseptin ja tarinan Pitsikaupungin joululle ja maksoimme Joulevangeeljumin libretton. Siinä ei montaa tonnia muuhun jäänyt, Saarinen muistelee.

Palaute oli myös raadollista. Kaupunkilaisten oli vaikea ymmärtää, miksi liikkeelle tunnuttiin lähtevän kovin vaatimattomasti.

– Pari vuotta kaikki riipivät tapahtumaa kasaan torstai-iltaisin, lauantaisin, sunnuntaisin ja aamuyöstä, Saarinen antaa värikkään kuvauksen alkuvuosista.

Alueellista vetovoimaa

Viime vuonna helpotti, kun rahaa oli enemmän käytössä. Pitsikaupungin joululle pystyttiin muun muassa palkkaamaan koordinaattori.

– Haluamme tapahtumalla tuoda lisää elinvoimaa, yhteisöllisyyttä ja viihtyvyyttä Raumalle. Toiveena on, että eurot jäävät suoraan yrittäjille ja että saamme matkailijoita kaupunkiin, Saarinen luettelee.

Kuparin mukaan myös alueellinen vetovoima on tärkeää. Rauman joulu ei ole muilta joulukaupungeilta pois, päinvastoin.

– Eikä Rauman jouluvalaistus ole kilpavarustelua Poria vastaan. Koska meillä on Vanha Rauma, ei vastaavaa valaistusta pystyisi suoraan siirtämään betoni-Poriin, Kupari sanoo.

– Emme halua vastakkainasettelua kenenkään kanssa. Jokaisella on vahvuutensa. Meillä ne ovat yhteisöllisyys, Vanha Rauma, historia, kulttuuri ja identiteetti, Saarinen listaa.

Valaistus ihastuttaa ja puhututtaa

Valaistus muuten on se elementti, joka ihmisiä eniten miellyttää. Valtaosa palautteestakin koski nimenomaan jouluvaloja.

Vuosi sitten erityisesti ihastusta herätti Vähäraastuvankadun kuusikuja. Nyt kuja sai kilpailijakseen Savilanpuiston valot. Myös Tammelan tonttupiha ja Joulutori saivat suitsutusta.

Jotkut ovat julkisuudessakin valittaneet, miten nykyisillä sähkönhinnoilla voidaan polttaa valoja ulkona. Kaikki on kuitenkin suhteellista.

– Savilan valojen sähkö maksaa kuukaudessa viisi euroa, Kupari heittää.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut