Viikon varrelta: Nuoret naiset muuttuvat ja aina vaan huonommiksi

Euran Hinnerjoella nuoruutensa viettänyt Ville Virtanen, paremmin tunnettu taiteilijanimellä Darude, esittää euroviisujen finaalissa biisinsä Look Away.

| Päivitetty

Satakunnan Kirjallinen Kerho piti viime torstaina 100-vuotiskokouksen ja julkaisi kulttuuriyhdistyksen historiakirjan (LS 28.2.).

Juhlakokouksessa raumalaiset kerholaiset Pekka Lankinen ja Aarto Jalava esittivät kerhon perustajan Hjalmar Nortamon sanoittaman laulun Vanham boja valitus. Se löytyy muuten Luuvartim boikkatte versiona Spotifysta ja Youtubesta.

Laulussa valitetaan, kun flikklapse muuttuva niim bali huanomaks vaa.

Oi aatteita, oi vaatteita. Niin on tiukat puvut, ettei taida henkikään kulkea. Pitäisikö itkeä vai nauraa, kun niillä on neuloja ja nauloja päässä. Yökaudet biletetään, mutta laillinen työnteko ei maistu.

Nortamon teksti on liki sadan vuoden takaa, mutta kuulostaa perin tutulta…

Maailma on sadassa vuodessa muuttunut paljon, ihmiset huomattavasti vähemmän.

Euran Hinnerjoella nuoruutensa viettänyt Ville Virtanen, paremmin tunnettu taiteilijanimellä Darude, esittää euroviisujen finaalissa biisinsä Look Away.

Suomen ”karsinta”, jossa valittiin paras Daruden kolmesta biisistä, jäi meikäläiseltä katsomatta. Lauantai-ilta kun meni Porin Isomäessä.

Ensin näytti illan teeman mukaisesti, että Lukko vei. Raumalaisjoukkue karkasi kolmen maalin johtoon toisessa erässä. Tyhjennysmyyntiä harrastanut jumbojoukkue Ässät lopulta nöyryytti raumalaisia. Lukko vei vain yhden kolmesta pisteestä.

Toivottavasti Daruden käy paremmin euroviisuissa.

Ennakkosuosikkeihin Suomi ei tälläkään kertaa kuulu. Eräänkin kansainvälisen vedonlyöntifirman pienimmät kertoimet ovat Venäjällä ja Ruotsilla, noin 4 ja 7. Darude on jaetulla sijalla 16, kerroin 41.

Kun isoja asioita ei paljon listalla ollut, innostui Rauman kaupunginvaltuusto puhumaan vähän pienemmistä, niin kuin kasvisruuasta kouluissa (LS 26.2.).

Eräskin valtuutettu pelkäsi kasvisruuan eriarvoistavan lapsia, koska kaikki eivät sitä syö ja silti monella kouluruoka on päivän ainoa ruoka.

Palasivat mieleen omat kouluvuodet. Kaikilla ei ollut varaa ostaa munkkipossuja lähikaupasta, kun ruokalassa tyrkytettiin tillilihaa.

Olkiluodon kallioperä lienee Suomen tutkituinta.

Jo 1970-luvulla tutkittiin voiko sen päälle rakentaa ydinvoimaloita (kyllä voitiin).

1980-luvulla selvitettiin voiko kallioon rakentaa luolia (kyllä voidaan).

1990-luvulla tutkittiin voiko kallion uumeniin haudata ydinjätteitä (kyllä voidaan).

Mutta vieläkään ei osata sanoa (muka) mahtuisiko niihin luoliin Teollisuuden Voiman ja Fortumin käytetyn ydinpolttoaineen lisäksi myös Fennovoiman ydinjätteet…

Olkiluodon neljännen ja Loviisan seuraavien ydinvoimaloiden – joita ei välttämättä koskaan rakenneta – ydinjätteelle Eurajoella kyllä tilaa löytyisi. Että sellaista matikkaa.

The Favourite -elokuva ei tainnut Iso-Hannussa oikein yleisöä löytää.

Sääli, sillä Olivia Colman teki draamakomediassa huikean roolin kuningatar Annana. Colman palkittiin ansaitusti suorituksestaan parhaan naispääosan Oscar-pystillä.

Ei malttaisi odottaa, miten Colman tulkitsee kuningatar Elisabethia Netflixin hittisarjan The Crown kolmannella ja neljännellä tuotantokaudella. Kaksi ensimmäistä kautta kuningattarena nähtiin Claire Foy.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut