Viikon varrelta: Ostajan markkinat edessä myös mökkirintamalla

Niemen Tapsa kirjoitti kolumnissaan talopommista. Hän epäili ­perustellusti, ettei kaikille omakotitaloille löydy ostajia. Ainakaan sellaiseen hintaan, jonka omistajat toivovat saavansa.

| Päivitetty

Niemen Tapsa kirjoitti kolumnissaan talopommista. Hän epäili ­perustellusti, ettei kaikille omakotitaloille löydy ostajia. Ainakaan sellaiseen hintaan, jonka omistajat toivovat saavansa.

Ostajan markkinat taitavat olla edessä myös mökkirintamalla. Suomessa on yli puoli miljoonaa kesämökkiä. Tyypillinen omistaja asuu omakotitalossa ja on keskimäärin 63-vuotias. Alle nelikymppisiä mökin omistajia on hyvin vähän.

Tyypillinen suomalainen mökki on kooltaan nelisenkymmentä neliötä, ja noin 40 kilometrin päässä kotoa. On helppo ennustaa, että monilla seuduilla pienten vanhojen mökkien myyminen vaikeutuu.

Silti kysyntää riittää hyville vapaa-ajan asunnoille suurten kaupunkiseutujen lähellä.

Rauman seudulla on Tilastokeskuksen laskujen mukaan liki kymmenen tuhatta kesämökkiä: Raumalla 2331, Luvian kanssa kimppaan menneellä Eurajoella vähän enemmänkin.

Toistatuhatta mökkiä on Laitilassa, Eurassa ja Säkylässä. Pyhärannassa tonnin raja menee – vai meni jo? – rikki, kun joku rakentaa yhden mökin kuntaan lisää. Ja muut ovat purkamatta omiaan.

Uusikaupunki, johon Pyhämaakin kuuluu, on lähes 3900 kesämökin kaupunki.

Otsa meni ryttyyn, kun luin Postin tiedotetta. Siinä selitettiin kuinka paljon ilmastonmuutosta hidastaisi jakelupäivien vähentäminen.

Kyllä, postin autoilla ajetaan paljon. Tietenkin hiilijalanjälki pienenisi, jos postia jaettaisiin harvemmin.

Niin Posti haluaisi tehdä. En vaan usko, että maailman pelastaakseen. Kyse on tarpeesta leikata kustannuksia.

Suomen houkuttelevimmaksi seutukaupungiksi mielivä kaupunki lähti kiertämään Suomen toreja mainostaakseen itseään. Olemisen vapaus -kiertue päättyy huomenna tiistaina Helsingin Narinkkatorille.

Kaupungin työpaikkojen määrä on viime vuosina lisääntynyt. Duunia olisi tarjolla monenlaista muun muassa kansainvälisillä markkinoilla touhuavissa firmoissa.

Kaupunginjohtajan mukaan kaupunkiin muuttaminen on usein arvovalinta. Päätyy paikkaan, joka on kokoaan suurempi ja jossa elämänlaatua tukevat viihtyisä asuinympäristö, lyhyet etäisyydet, puhdas luonto ja laadukas koulutus.

Joko arvasit tai peräti tiesit, että Iisalmestahan tässä puhutaan?

Käytiin isolla kirkolla viikonloppuna. Pääsin viimein katsastamaan myös Helsingin uuden keskustakirjaston, Oodin.

Vaikuttava rakennus, jonka stadilaiset näyttävät ottaneen omakseen. Porukkaa oli paljon.

Se vaan jäi vaivaamaan, että kirjoja kirjastossa oli kovin vähän. Toisaalta: eipä kirjahyllyjen välissä kova kuhina näyttänyt käyvän. Elektronisia laitteita väki näpytteli, omia ja talon puolesta tarjottuja.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut