Viikon varrelta: Raumaa kuvauksellisempaa joulukaupunkia et Suomesta löydä

Meikäläinen tulkitsee tämän niin, että Vanhan Rauman menestys, tulevaisuus ja kohtalo on ennen kaikkea meidän raumalaisten käsissä.

| Päivitetty

Toimihenkilöliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen arvosteli viime viikolla Länsi-Suomen haastattelussa UPM:ää neuvotteluhaluttomuudesta. Hän piti sitä ideologisena juttuna.

”Jo vuosia sitten toimitusjohtaja Jussi Pesonen esitteli visiotaan, jossa sopimuksista ei neuvotella liittojen kanssa. Nyt hän on ilmeisesti viimeisenä työnään päättänyt viedä visionsa maaliin”, sanoi Malinen.

UPM:n viestinnän lähettämässä vastauksessa Malisen väite kiistettiin. UPM:n mukaan oikeasti kyse on tästä:

”Toimihenkilötehtävät ovat kehittyneet monipuolisiksi asiantuntija- ja esimiestehtäviksi. Erot toimihenkilöryhmien välillä ovat pienentyneet. Jatkossa myös toimihenkilöiden työehdot määritellään vastaavalla tavalla kuin ylemmillä toimihenkilöillä, siis ilman työehtosopimusta. UPM on aktiivisesti rakentanut palkitsemismalliaan, ja se sisältää paljon etuja, joita ei ole sidottu työehtosopimuksiin.”

UPM on kertonut takaavansa henkilöstöedut vähintään viideksi vuodeksi.

”Etuja ei ole tämänkään jälkeen tarkoitus poistaa, vaan kehittää edelleen. Palkkauksesta olemme todenneet, että tavoitteena ei ole ansiotason heikentäminen”, todetaan UPM:n viestissä.

Viime perjantaina Pro jätti lakkovaroituksen. Työntekijöitä edustava Paperiliitto teki sen jo viime tiistaina. Kumpikin lakko koskisi vain UPM:n tehtaita.

Vanhassa Raumassa käyvät ennen muuta raumalaiset itse. Näin voi tiivistää kaupungin tilaaman kartoituksen tulokset.

Viime vuonna Vanhan Rauman käynneistä raumalaisten omia oli 1,1 miljoonaa. Ulkopaikkakuntalaisten käynnit jäivät 200 000:een. Ulkopaikkakuntalaisiksi kaiketi lasketaan myös euralaiset, laitilalaiset ja niin edelleen.

Meikäläinen tulkitsee tämän niin, että Vanhan Rauman menestys, tulevaisuus ja kohtalo on ennen kaikkea meidän raumalaisten käsissä.

Matkailussa puhutaan nykyisin paljon ”instagrammattavuudesta”. Sen voi suomentaakin: kuvauksellisuus.

Kyse on siitä, että monet valitsevat vaikkapa matkakohteita ja ravintoloita usein hienojen kuvien perusteella. Hei, tuonne minäkin haluan! Tuosta minäkin haluan laittaa someen kuvan!

Sanon tämän nyt ihan suoraan: Raumaa kuvauksellisempaa joulukaupunkia ei Suomesta löydy.

No, okei. Lumisella Lapilla on kiistatta puolensa.

Raumalla on sen kuvauksellisuuden lisäksi suuren kaupungin palvelut pienessä koossa. Isot ja pienet kaupat, ravintolat, liigakiekkoa, teatteria, leffaa, uimahalli ja vaikka mitä.

Miksei torilla enää ole joulukojuja, hehkuviiniä ja paahdetun mantelin tuoksua?

Sitä kysyi Virpi Adamsson kolumnissaan viime lauantain Länskärissä. Ja vastasi, että kyse on työstä ja siitä kuka sen tekee tai maksaa.

Kunnon joulutunnelmaa ei järjestetä ilman tuhansia talkootunteja, Adamsson kirjoitti.

Apetit lanseeraa minijauhispyörykät. Yksittäisen uuden kasvisruokatuotteen ilmestyminen kauppoihin tuskin ylittäisi uutiskynnystä edes kolumnipalstalla. Tässä on takana enemmän. Länsi-Suomikin on pitkään seurannut Apetitin ponnisteluja rypsipohjaisen kasviproteiinin kaupallistamiseksi.

Vuosi sitten Apetit sai rypsinsiemenjauheelle EU:n uuselintarvikeluvan. Napakalla tuotenimellä BlackGrain from Yellow Fields kulkevan kasviproteiinin pientuotanto asiakkaille ja koeajoihin käynnistyi lokakuussa.

Alkuvuodesta hotelli- ja ravintolamyyntiin tulevassa uutuustuotteessa on herneproteiinia ja rypsinsiemenjauhetta, joka tähän asti on mennyt eläinten rehuksi. 

Mitäs snää praakkaskle? Helsingin yliopiston tutkijaryhmä kehittää tekoälyä, joka tunnistaa suomenkielisiä murteita. Ja osaa myös tuottaa murrepuhetta ja -tekstiä. Ryhmä kertoo menetelmän osaavan jo 23 suomen kielen alamurretta.

Mutta mikä skandaali: raumaa siellä ei näy. Tarjolla ovat Etelä-Satakunta ja pohjoinen Varsinais-Suomi.

Muutamia lauseita naputtelin murremasiinaan kokeeksi, enkä heti osannut päättää kumpi niistä lähempää liippaisi.

Leikki sikseen. Tärkeällä asialla tässä ollaan. Verkossa meitä palvelee yhä useammin botti eli tietokoneohjelma. Sitä parempaa palvelua saamme mitä paremmin botti meitä ymmärtää.

Pitkät odotukset ovat ohi. Lukko voitti suomenmestaruuden ja Olkiluoto 3 valmistui. Viime viikolla Teollisuuden Voima tiedotti, että uusi ydinreaktori käynnistetään ensi kertaa joulukuussa.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut