Viikon varrelta: Tee diili vaikka pelsepuupin kanssa!

Monessa isossa kaupungissa linja-autoaseman on korvannut matkakeskus ­­– pienemmissä kunnissa bussiaseman virkaa toimittaa enää kylmä pysäkkikatos.

| Päivitetty

Parhaillaan kulisseissa kootaan Suomelle uutta hallitusta. Vaalitulos oli niin täpärä ja kimurantti, että riittävän vahvan kokoonpanon kasaaminen saattaa vaatia poliittista luovuutta. Kuka ties yllättäviäkin vetoja, joita on mahdottomina pidetty. No, monensorttisia epäpyhiä liittoja on yritetty solmia ennenkin.

Kokoomuksen entinen puheenjohtaja Ilkka Suominen muisteli Helsingin Sanomissa 30 vuotta sitten tekemäänsä kassakaappisopimusta. Suominen, Paavo Väyrynen (kesk.) ja Christoffer Taxell (r.) solmivat ennen vaaleja aiesopimuksen porvarihallituksesta.

Suomisen mukaan raumalaislähtöinen puoluesihteeri Jussi Isotalo yllytti tekemään diilin vaikka pelsepuupin kanssa, kunhan päästään pois paitsiosta. Kokoomus oli ollut oppositiossa yli 20 vuotta.

Hanke kariutui presidentti Mauno Koivistoon. Kokoomus pääsi kuitenkin vihdoin hallitukseen – vaikkakin demarien kanssa.

Rauman väliaikaisen linja-autoaseman paikkaa arvailtiin tällä palstalla (LS 25.3.). Ja oikealta suunnalta, kirkon kupeesta, kuten pian selvisi (LS 13.4.).

Evakkolinis tulee kesäkuussa Pyhän Ristin kirkon ja ABC Tallikedon väliin, Harmaidenveljesten parkkialueelle. Siihen pitäisi mahtua kahdeksan linja-autoa, katokset, penkit sekä kioski- ja rahtitoiminnot.

Pysäköintitilaa muille autoille saadaan viereiseltä hiekkakentältä, jota ei muuten juuri käytetä.

Nykyinen linis puretaan ja sen paikalle rakennetaan kerrostalo. Matkakeskus sijoittuu uuteen kauppakeskukseen, kunhan se valmistuu.

Linis valmistui syksyllä 1963 pallokentälle Rauman Lyseon viereen. 1950-luvulla Rauman linja-autoasema oli siirretty Savilan aukiolta Shellin huoltoaseman yhteyteen Rantakadulle.

Ai minne? Niin, pitänee nuoremmille lukijoille mainita, että Kanalin rannassa kulkeva katu sai myöhemmin uuden nimen Hjalmar Nortamon kunniaksi.

Mainittu Lyseo purettiin Sokoksen tavaratalon, nykyisen Tarvontorin, tieltä. Tulevana suvena puretaan kumpikin, siis Tarvontori ja linja-autoasema.

Samoihin aikoihin puretaan myös uudempi Lyseo, joka 50 vuotta sitten valmistui Aittakarinkadulle. Ensi viikolla kansalaisopisto järjestää siellä avoimet ovet ennen kuin iso leka heilahtaa.

Vanhaa Lyseota monet yhä haikailevat. Onneksi sentään vielä vanhempi Lyseo, jo 1800-luvulla valmistunut Tarvonsaaren koulu, seisoo edelleen paikallaan.

Tänään Rauman Lyseon lukio toimii Otanlahden kentän naapurissa, entisessä Otan koulussa – joka ehti palvella myös Satakunnan ammattikorkeakoulua.

Linja-autoasemia perustettiin myös pienempiin kuntiin aina 1970-luvulle saakka. Tällä vuosituhannella suunta on kääntynyt. Monessa isossa kaupungissa linja-autoaseman on korvannut matkakeskus ­­– pienemmissä kunnissa bussiaseman virkaa toimittaa enää kylmä pysäkkikatos.

– Kattavaa listausta Suomessa toimivista linja-autoasemista ei ole, mutta alan muutoksen takia asemia on lakkautettu, kertoi joukkoliikenteen asiantuntija Laura Langer Turkulainen-lehdessä.

Kivikylän kotipalvaamon kasvutarinaa kerrottiin Länskärissä pääsiäisenä. Toimitusjohtaja Jari Laihonen paljasti yrityksen käyttävän vuosittain yli puoli miljoonaa euroa brändityöhön kuten jääkiekkoon ja tapahtumiin.

- Jääkiekossa olemme finaaleissa, kun HPK pärjäsi yllättävän hyvin. Muilla ”meidän joukkueilla” meni vähän huonommin, tuumi Laihonen.

Kivikylän yhteistyöseuroista Lukko oli liigassa seitsemäs, SaiPa yhdeksäs, KooKoo kolmastoista ja Ässät viidestoista eli viimeinen.

Paikallisten yhdistysten toimintaa Kivikylä tukee pienemmillä summilla laajasti. Kyselyjä tulee ihan pahuksesti, sanoo Laihonen, jolle kaikki kyselyt ohjataan.

Innoissaan HPK:n menestyksestä on Rauman kaupunginteatterin taiteellinen johtaja Otto Kanerva. Hän on käynyt katsomassa Kerhon pudotuspelejä myös vierashalleissa Turussa ja Tampereella.

Kanerva on toimen miehiä. Hänen firmansa tuottaa viihteellisiä teatteripläjäyksiä, jotka kiertävät ympäri maata. Esimerkiksi tänään Mikko Kivinen ja kumppanit jakelevat saikkua Lahdessa.

Kanerva pyörittää kesäteatteria Hämeenlinnassa omaan piikkiin ja Raumalla kaupunginteatterille. Hämiksessä menee viime vuonna Fåfängassa nähty musiikkinäytelmä Junnu Vainiosta. Raumalle tulee Juha Tapion hiteille rakentuva musiikkikomedia – joka keräsi hyvin yleisöä viime suvena arvaatte kyllä missä.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut