Viikonloppuina tarkkaillaan nuorten alkoholinkäyttöä

Poliisi valvoo tehostetusti nuorten alkoholinkäyttöä koulujen alkua edeltävänä ja sitä seuraavana viikonloppuna koko maassa. Lisäksi valvontaa kohdistetaan erityisesti ilkivaltaan ja vahingontekoihin.

Alkoholilain mukaan alle 18-vuotias nuori ei saa pitää hallussaan mitään alkoholijuomaa. Jos alle 18-vuotiailta löydetään hallustaan alkoholia, poliisi ilmoittaa asiasta vanhemmille sekä lastensuojeluviranomaisille. Lisäksi alaikäiselle juhlijalle langetetaan kahdenkymmenen euron rikesakko ja juomat hävitetään.

Poliisi kehottaa vanhempia kiinnittämään huomiota alaikäisten lastensa juhlimiseen koulunalusviikonloppuina, sillä koulujen alkaessa juhlinta on perinteisesti innokkaampaa kuin tavallisina kesäviikonloppuina. Nuorten tulee ottaa vastuuta omista tekemisistään, mutta myös vanhemmat ovat vastuussa alle 18-vuotiaiden lastensa tekemisistä.

Nuorten vanhemmat havahtuvat liian usein vasta silloin, kun lapsi tai nuori on joutunut vaikeuksiin. Vanhempien tulee huolehtia ja uskaltaa kysyä miten ja missä heidän lapsensa viettävät viikonloppunsa. Alaikäisille lapsille kannattaa tarjota vaihtoehtoisia aktiviteetteja kylillä päissään notkumisen sijaan.

Poliisi muistuttaa myös, että alkoholin tarjoaminen ja välittäminen alaikäiselle on rikos.