Viime kesän tulvavahingot menivät ylivoimaisen esteen piikkiin

Viime loppukesän ukkossateet olivat niin harvinaisen rankkoja, ettei julkisista varoista korvata tulvavahinkoja korvauksia hakeneille kiinteistönomistajille Raumalla. Näin sateli Posellin kohdalla Nortamonkadulla 30. heinäkuuta 2018. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Viime heinäkuun lopun rankkasateet ovat poikineet korvaushakemuksia vakuutusyhtiöiden lisäksi myös Rauman kaupungille. Kiinteistönomistajat ovat jättäneet kaupungille vajaat kolmisenkymmentä hakemusta kärsimistään vahingoista.

Määrä on vähäinen verrattuna siihen, että kastuneita kohteita oli Raumalla kymmenittäin ellei sadoittain.

– Suurin osa on ilmeisesti hakenut ensisijaisesti omista kotivakuutuksistaan korvauksia, päättelee lakimies Katri Ranta-Eskola Rauman kaupungilta.

Omavastuu haluttu

Kaupungilta haetut summat vaihtelevat sadoista euroista tuhansiin euroihin. Kaupungin puoleen on käännytty tapauksissa, jos kiinteistönomistaja ei ole halunnut käyttää omaa vakuutustaan, sellaista ei ole ollut tai vakuutusehdot eivät ole korvanneet vahinkoa.

Kaupungilta on myös voitu hakea vakuutusyhtiön omavastuun suuruista korvausta, jos vakuutus on muutoin vahingon korvannut. 

Vesiperä kaikille

Hakemuksista noin puolet on kaupungilla jo käsitelty. Kaikissa tapauksissa vastaus on ollut sama: vahinkoja ei korvata. Pääperuste korvausvaatimusten hylkäämiselle on, että rankkasade on poikkeuksellinen tapahtuma.

Ilmatieteen laitoksen antaman lausunnon mukaan viime kesän sateessa oli kyse harvinaisemmasta kuin kerran 30 vuodessa tapahtuvasta rankkasateesta.

– Se muodostaa ylivoimaisen esteen eli ei voida olettaa, että kaupungin viemärikapasiteetti riittää ja pystyy kaiken sen veden imaisemaan. Varmasti jokainen itse näki, että sitä todella tuli, Ranta-Eskola toteaa.

Kellarit riskin alla

Toinen hylkäämisperuste on, että kastunut kohde sijaitsee padotuskorkeuden alapuolella.

– Monissa vanhoissa omakotitaloissa esimerkiksi saunoja on tehty kellaritiloihin ja silloin viemäröinti on tehty padotuskorkeuden alapuolelle. Kiinteistönomistajan pitää itse suojata sen alapuolella olevat tilat, jos siellä viemäri on.

Kuka sitten voi saada kastumisesta kaupungin korvausta?

– Jos voidaan osoittaa vahingon aiheutuneen sellaisesta kaupungin virheestä, mikä olisi edesauttanut vahingon syntymistä, sellaisissa tapauksissa on voitu korvauksia tietyin edellytyksin myöntää.

Kaikki tutkitaan

Toinen puolikas vahingonkorvaushakemuksista on kaupungilla vielä käsittelemättä. Ranta-Eskolan mukaan jokainen käsitelty tapaus on omanlaisensa ja siksi jokainen myös tutkitaan huolellisesti ja käsitellään tapauskohtaisesti.

– Aina voi tehdä hakemuksen, jos haluaa asiansa tutkituksi ja siitä päätöksen.

Rankkasade kasteli kauttaaltaan

Heinäkuun lopulla riehuneet myrskyt saivat kadut tulvimaan ja aiheuttivat laajoja tuhoja ympäri Raumaa.

Keskustassa ja sen lähialueilla kastui lukuisia kellareita. Puita kaatui varsinkin Petäjäksessä, Pidesluodossa ja Poroholmassa.

Satamassa repesi varastorakennuksen katto ja Rauman kaupunginteatterilla lavastevarasto kastui pahoin.

Rauman kaupungintalolla korjataan yhä tulvineen parvekkeen vuoksi kastuneita 3. ja 4. kerrosta.

Vesivahinkojen kuivaaja Tehokuivaus Oy kertoi, että sille kertyi tulvista Raumalla yli 200 kartoitettavaa kohdetta.

LähiTapiola Lännen vastaanotti heti tuoreeltaan tulvan jälkeisinä viikkoina noin 150 vahinkoilmoitusta asiakkailtaan.

Kaikkien vakuutusyhtiöiden maksamien korvausten arvioitiin nousevan jopa miljoonaan euroon.